Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéf diplomacie bude vedieť o zámeroch SR na medzinárodnú kandidatúru

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prichádza na 198. schôdzu vlády SR 17. februára 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Súhlasila s tým na dnešnom rokovaní vláda, ktorá schválila návrh na zabezpečenie efektívnej koordinácie pri predkladaní a posudzovaní kandidatúr SR.

Bratislava 17. februára (TASR) - Minister zahraničných vecí bude dopredu informovaný o každom zámere Slovenska predložiť kandidatúru do medzinárodných organizácií alebo inštitúcií Európskej únie. Zároveň ho ostatní členovia kabinetu a vedúci ústredných orgánov štátnej správy v tejto súvislosti požiadajú o zahranično-politické stanovisko a potrebnú súčinnosť.

Súhlasila s tým na dnešnom rokovaní vláda, ktorá schválila návrh na zabezpečenie efektívnej koordinácie pri predkladaní a posudzovaní kandidatúr SR.

Rezort diplomacie tento návrh obhajuje zahranično-politickými dôsledkami, ktoré rôzne kandidatúry majú. "Cieľom je zabezpečenie jednotnej zahraničnej politiky SR, ktorá doposiaľ nebola v praxi jednotne aplikovaná," upozorňuje ministerstvo.

Podľa neho včasné, efektívne a koordinované konanie prináša oveľa reálnejšiu šancu na úspech, prípadne sa dá maximum vyťažiť aj z príslušných kandidačných procesov. "Ak od samého začiatku nepristupujeme ku kandidatúre zodpovedne a koncepčne, často nie sme schopní ju presadiť, prípadne nás to stojí omnoho väčšie úsilie i kapacity, ktoré máme ako menšia krajina značne obmedzené," zdôrazňuje MZV.

Za vhodné považuje v primeranej miere zapájať do lobingu v prospech slovenských kandidatúr aj zastupiteľské úrady SR v zahraničí, Slovákov dlhodobo pôsobiacich v medzinárodných štruktúrach a využívať kultúrne či prezentačné podujatia. "Kľúčovými faktormi sú opäť včasná, dôkladná a citlivá príprava a úzka vzájomná koordinovanosť," konštatuje ministerstvo.

Podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka toto opatrenie vyplynulo z konkrétnej praxe, ktorá nezohľadňovala skutočnosť, že každá kandidatúra a jej podpora je politická záležitosť. "Je dôležité, aby sme ju posúdili z hľadiska jej reálnosti, úspechu a prínosu pre SR," uviedol Lajčák pre TASR po rokovaní vlády.

Vyjadrenie MZV bude mať síce len odporúčací charakter, Lajčák však predpokladá, že šéfovia jednotlivých rezortov budú brať tieto argumenty vážne. "Neuzurpujeme si právo veta, ale nemôžeme rozdávať kandidatúry len tak. Zavádzame do toho poriadok. Sme rezort, ktorý má čo povedať k tomu, ako posudzujeme kandidatúru zo zahraničnopolitického hľadiska a či je vhodné, aby sme sa o nejakú pozíciu uchádzali," vysvetlil.