Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministri budú rokovať o pomoci Líbyi aj o poslaneckých novelách

Na archívnej snímke rokovanie vládneho kabinetu Foto: TASR/Jakub Kotian

Vládny kabinet má na programe má aj poslaneckú novelu zákona o športe. Jeho súčasné znenie umožňuje len štátnej rozpočtovej organizácii stať sa rezortným športovým strediskom.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Ministri budú v stredu hovoriť o eurofondoch na podporu zamestnávania mladých ľudí, pomoci Líbyi či preplatení povodňových zabezpečovacích a záchranných prác. Kabinet má na programe aj poslanecké novely zákonov, ktoré menia legislatívu o športe či fungovanie nemocníc - neziskoviek, v ktorých figuruje štát.

Vláda by mala rozhodnúť o poskytnutí mimoriadneho príspevku do Núdzového zvereneckého fondu Európskej únie pre stabilitu a riešenie príčin nelegálnej migrácie a vysídlených osôb v Afrike. Zámerom je zlepšiť životné podmienky v krajinách pôvodu a tranzitu migrantov. Účasť vo zvereneckom fonde Slovensko zvyšuje o milión eur, pomoc má smerovať do severnej Afriky, konkrétne Líbye. Tento región je totiž najviac zasiahnutý migračnou a utečeneckou krízou a absencia zdrojov je tu najvypuklejšia.

Slovensko má k dispozícii viac zdrojov na podporu zamestnávania mladých ľudí. V Operačnom programe Ľudské zdroje sa totiž navýšia finančné prostriedky o 12,4 milióna eur. Vyplýva to z materiálu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD), o ktorom má rokovať kabinet.

Na programe má aj poslaneckú novelu zákona o športe. Jeho súčasné znenie umožňuje len štátnej rozpočtovej organizácii stať sa rezortným športovým strediskom. Tento status by po novom mohla získať aj štátna príspevková organizácia. S návrhom prišli poslanci Národnej rady SR Tibor Jančula, Dušan Tittel (obaja SNS), Ľubomír Petrák a Dušan Galis (obaja Smer-SD). Zároveň navrhli spresniť vzorec pre výpočet podielu uznaného športu.

Nemocnice, ktoré pôsobia ako neziskovky zriadené či spoluzriadené štátom, by mali fungovať po novom. Zmena, ktorú navrhujú poslanci Národnej rady Štefan Zelník (SNS) a Tibor Bastrnák (Most-Híd), by sa dotkla viacerých menších regionálnych nemocníc. Právna norma má upraviť napríklad prevod práv a povinností spoluzakladateľa neziskovej organizácie založenej štátom. S plánom súhlasí aj ministerstvo zdravotníctva, odporúča vláde ich návrh noviel zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby schváliť.

Ministri prerokujú aj škody, ktoré napáchali na Slovensku v prvom polroku povodne. Celkovo sa vyšplhali na 7,2 milióna eur. Vláda by mala zároveň rozhodnúť o preplatení povodňových zabezpečovacích, ako aj záchranných prác v sume viac ako 2,2 milióna eur.