Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

REPORTÁŽ: Ministri schválili program slovenského predsedníctva

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini , ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc, minister hospodárstva SR Peter Žiga a štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Anton Stredák počas 7. schôdze vlády SR. Bratislava, 11. mája 2016 Foto: TASR - Michal Svítok

Program hovorí aj o štyroch prioritách slovenského predsedníctva.

Bratislava 30. júna (TASR) - Vláda dnes schválila program slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Dokument pozostáva z troch častí, sú to politický rámec predsedníctva, jeho priority a agendy jednotlivých rezortov. "Na predsedníctvo sme pripravení organizačne, technicky. Verím, že o tom všetkých presvedčíme," vyhlásil po rokovaní kabinetu šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD).

Schválenie programu si nechávali ministri na poslednú chvíľu pre úpravy v politickom rámci predsedníctva. Ako vysvetlil Lajčák, dôvodom bolo britské referendum aj tohtotýždňová Európska rada. "Ten rámec je pomerne turbulentný. Európska únia sa musí vyrovnať s výsledkami britského referenda, aj s tým, že európska myšlienka stráca svoju popularitu u občanov EÚ. Sme si vedomí výziev," skonštatoval Lajčák.

Program hovorí aj o štyroch prioritách slovenského predsedníctva. Ide o hospodársky silnú Európu, moderný jednotný trh EÚ, migráciu a globálne angažovanú Európu. V podstate pôjde o program priorít celej únie, ktoré bude Slovensko presadzovať od 1. júla. Pre EÚ pôjde v poradí o 116. rotujúce predsedníctvo. Pre Slovensko o historickú premiéru po 12 rokoch svojho členstva v únii.

V rámci témy hospodársky silnej Európy sa chce slovenské predsedníctvo zamerať na zvyšovanie atraktivity ekonomiky, podnikania a konkurencieschopnosti EÚ. Pri jednotnom trhu sa chce Slovensko venovať jednotnému digitálnemu trhu a Energetickej únii. "Chceme jednotný trh posilniť, dokonca by som si trúfol povedať, že by sme chceli vidieť slobodu prenosu dát ako piatu európsku slobodu," povedal Lajčák.

Treťou prioritou je migrácia. "Je to obrovský komplexný fenomén, s ktorým sa treba naučiť vedieť žiť a nepristupovať k nemu v panike, ale snažiť sa ho ovplyvňovať, predvídať, regulovať. Je tam veľa aspektov. My sa chceme zamerať hlavne na tie aspekty, ktoré sú pozitívne a ktoré pomáhajú občanom EÚ," avizoval Lajčák. Slovensko chce okrem toho posilniť postavenie EÚ ako globálneho hráča. "Bez ohľadu na to, že hovoríme hlavne o našich vnútorných problémoch, svet okolo nás očakáva od EÚ, že bude aktívnym riešiteľom problémov na globálnej scéne," doplnil.