Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na kapitolu väzenstva sa rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom by mali byť výdavky väzenstva vyššie o 8,77 milióna eur. To je v medziročnom porovnávaní o 5,69 percenta viac.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Na kapitolu väzenstva sa na budúci rok rozpočtujú výdavky v sume 162 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. V porovnaní so schváleným tohtoročným rozpočtom by mali byť výdavky väzenstva vyššie o 8,77 milióna eur. To je v medziročnom porovnávaní o 5,69 percenta viac.

Výdavky na riešenie potrieb väzenstva pokrývajú základné zabezpečenie výkonu väzby a výkonu trestu odňatia slobody vrátane súvisiacej ochrany a stráženia objektov, ako aj zabezpečenia ochrany poriadku a bezpečnosti v súdnych objektoch, vyplýva z vládneho návrhu.

V ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody bolo ku koncu augusta tohto roku umiestnených spolu 10.218 osôb. Z toho bolo 1499 obvinených a 8719 odsúdených.

"Výdavky na väzenstvo sú ovplyvňované dynamikou rastu počtu obvinených a odsúdených. Pokiaľ bude pokračovať nárast aj v budúcnosti, vyvolá to problém nielen v ubytovacej kapacite väzenstva, ale aj vo výdavkoch, ktoré sú rozpočtované a určené na zabezpečenie prevádzky v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody. Z tohto dôvodu sa v kapitole rozpočtujú prostriedky na rekonštrukciu väzenských objektov a ich technologických zariadení a na rekonštrukciu integrovaných bezpečnostných systémov," uvádza sa vo vládnom materiáli.

V oblasti väzenstva treba okrem iného venovať zvýšenú pozornosť problematike osobitného účtu v zmysle príslušného zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorý slúži na zabezpečenie sociálnych nárokov príslušníkov väzenstva a justičnej stráže.