Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na výcvikovú misiu do Pobaltia odíde asi 152 slovenských vojakov

Na ilustračnej snímke slávnostná rozlúčka s príslušníkmi jednotky DCM-C, ktorí odchádzajú plniť úlohy do Afganistanu v rámci operácie Resolute Support v Ružomberku 30. decembra 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku.


Bratislava 11. januára (TASR) - Slovenskí vojaci budú v rámci spoločnej výcvikovej misie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Pobaltí v tomto roku pôsobiť v Lotyšsku. Do tejto krajiny ich pôjde do 152. Ich vyslanie dnes odobrila vláda.

Slovenskí vojaci by mali byť v krajine od apríla do júna. "Cieľom navrhovaného pôsobenia príslušníkov OS SR je realizovať výcvik v rámci výcvikovej prítomnosti V4 na území pobaltských členských štátov NATO, čo má v súlade so spoločnou deklaráciou krajín Pobaltia prispieť k doplneniu spôsobilostí aliancie v tomto regióne," uviedlo ministerstvo obrany v dôvodovej správe.

Vyslanie slovenských vojakov do Pobaltia avizoval minister obrany Peter Gajdoš na júlovom summite NATO vo Varšave. Ako prví by v tomto regióne mali pôsobiť českí vojaci, následne slovenskí, maďarskí a nakoniec poľskí.

Gajdoš na summite uviedol, že táto výcviková misia bude nadväzovať na posilňovanie východného krídla NATO. Lídri členských krajín aliancie totiž na summite odsúhlasili plán na nasadenie štyroch práporov v Estónsku, Lotyšsku, Litve a Poľsku.

Vyslanie slovenských vojakov do Lotyšska ešte musí odobriť parlament.