Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vláda: Návrh na odvolanie Kaliňáka je vytĺkaním politického kapitálu

Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák. Foto: TASR - Marko Erd

Kabinet v odôvodnení poukazuje na to, že na Kaliňákovo odvolávanie neexistujú relevantné argumenty. Uvádza, že v prípade Bašternák minister vnútra už niekoľkokrát všetko jasne vysvetlil.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery podpredsedovi vlády a ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) je iba vytĺkaním politického kapitálu. Na utorňajšom mimoriadnom rokovaní to skonštatovali členovia vládneho kabinetu, ktorí s návrhom vyjadrili nesúhlas.

Vláda v odôvodnení poukazuje na to, že na Kaliňákovo odvolávanie neexistujú relevantné argumenty. Uvádza, že v prípade Bašternák Kaliňák už niekoľkokrát všetko jasne vysvetlil. Kabinet odmieta aj ministrovu zodpovednosť za údajné pochybenia pri verejnom obstarávaní.

"Je zrejmé, že poslanci, ktorí návrh predkladali, nerozumejú ako fungujú korekcie pri operačných programoch, pričom rezort vnútra ich dostal aj za tendre, ktoré sa realizovali počas vedenie ministerstva súčasnou opozíciou," uvádza vláda v stanovisku. Pripomína, že korekcie, teda zvýšená spoluúčasť zo štátneho rozpočtu, sa vracajú späť do operačných programov a z nich sa môžu čerpať na ďalšie projekty.

Pomýlené je tiež podľa vlády tvrdenie opozície, že rezort vnútra dostal pokutu v prípade obstarávaní Nemocnice sv. Michala a Klientskeho centra v Bratislave. "Informácie uvedené v analýze OZ Zastavme korupciu vyvrátili analytici Ministerstva zdravotníctva SR, ktorí potvrdili, že Nemocnica sv. Michala kupovala špičkové prístroje za ceny primerané ich špecifikácii," konštatovala vláda.

V prípade Klientskeho centra v Bratislave ide podľa nej o ďalší úspešný projekt, ktorý dokázal 15 úradov z 11 miest po celej Bratislave zastrešiť na jednom mieste, na ktorom sa vďaka optimalizácii procesov výrazne skrátili čakacie lehoty na vybavenie agendy. "Úrad zaznamenal nárast vybavených klientov o 43 percent," dodáva vláda.

V utorok o 13. hodine sa začne mimoriadne zasadnutie parlamentu iniciované opozíciou, ktorá chce vysloviť nedôveru Kaliňákovi za údajne dlhodobé zlyhávanie vo funkcii. Podpisy na odvolávanie dodali tri opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina, dokopy ich je asi 40. Odôvodnenie sa začína prípadom Bašternák a najnovšia vec sú korekcie za čerpanie eurofondov. Zámer odvolávať Kaliňáka predstavila opozícia ešte v polovici novembra. Dôvodom je jeho údajné opakované zlyhávanie vo funkcii, vrátane postupu rezortu vo verejnom obstarávaní.