Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Nemocnica vo Svidníku bude v pevnej sieti pre urgentný príjem 1. typu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Návrh nariadenia vlády v stredu schválil kabinet. Má sa tým sanovať dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti v lokalite mesta Svidník a okolia.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Nemocnica arm. generála L. Svobodu vo Svidníku sa od začiatku budúceho roka zaradí do pevnej siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme I. typu. Návrh nariadenia vlády v stredu schválil kabinet. Má sa tým sanovať dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti v lokalite mesta Svidník a okolia.

"Touto úpravou dôjde k zlepšeniu kvality a efektivity poskytovanej zdravotnej starostlivosti podľa skutočných potrieb obyvateľstva. Nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť približne pre 58.000 obyvateľov a poskytuje de facto rovnaké služby ako okolité nemocnice v režime 24/7, avšak iba formou ústavnej pohotovostnej služby," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva.

Upozornilo, že časová dostupnosť okresov Svidník, Stropkov a Medzilaborce, ktoré patria do spádu nemocnice, patrí v súčasnosti medzi najhoršie na Slovensku.

"Naša nemocnica ošetrí 15.000 pacientov v neodkladnom zdravotnom stave. Staráme sa o spádovú oblasť s viac ako 58.000 obyvateľmi v odľahlom regióne severovýchodného Slovenska, ktorý súčasne trpí horšou dopravnou dostupnosťou. Dnešné rozhodnutie potvrdilo perspektívu nemocnice v oblasti akútnej medicíny aj do budúcnosti, čo je výborná správa pre všetkých tunajších obyvateľov, rovnako ako aj zdravotníkov," uviedol pre TASR riaditeľ svidníckej nemocnice Marek Pytliak.