Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Vláda schválila novelu zákona o e-Governmente

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 164. schôdze vlády SR 27. mája 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Právna norma prináša tiež zmeny v oblasti registrov.

Bratislava 27. mája (TASR) - Kabinet Roberta Fica dnes schválil novelu zákona o e-Governmente, ktorú na rokovanie predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

Právna norma sa zameriava na úpravy v troch oblastiach. Prvou oblasťou je úprava podmienok a spôsobu identifikácie a autentifikácie. "Filozofia platného právneho stavu zostáva zachovaná, navrhuje sa však jej spresnenie a doplnenie tak, aby pravidlá identifikácie a autentifikácie boli aplikované výlučne na oblasť výkonu verejnej moci a nedochádzalo k výkladovým sporom ohľadom povinnosti ich použitia napríklad vo vnútorných procesoch orgánov verejnej moci," priblížil rezort financií. Má sa tak zaviesť inštitút autentifikačného certifikátu a centrálny register splnomocnení.

Ďalšia oblasť úprav sa týka platenia úhrad orgánom verejnej moci. "Pri zachovaní princípu, kedy systém zabezpečuje v prvom rade distribúciu informácie o úhrade, sa navrhuje zjednodušenie procesov a upustenie od niektorých funkcionalít platobného modulu, akými sú napríklad zúčtovanie či párovanie platieb," doplnilo MF SR.

Právna norma prináša tiež zmeny v oblasti registrov. Rezort financií navrhuje upraviť inštitút zdrojového registra a vo väzbe naň upraviť pravidlá referencovania údajov.