Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Novým štátnym tajomníkom na MZ bude poslanec za SNS J. Ridoško

Na archívnej snímke Jaroslav Ridoško (SNS) skladá poslanecký sľub počas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ridoško ide na post štátneho tajomníka po Kalavskej, ktorá sa stala ministerkou zdravotníctva po nedávnej rekonštrukcii vlády.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) má nového štátneho tajomníka. Je ním poslanec za SNS Jaroslav Ridoško. Túto nomináciu ministerke zdravotníctva Andrei Kalavskej (nominantka Smeru-SD) potvrdila vláda, do funkcie ho vymenovala v stredu.

Ridoško ide na post štátneho tajomníka po Kalavskej, ktorá sa stala ministerkou zdravotníctva po nedávnej rekonštrukcii vlády, doterajší šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) šiel zastávať post ministra vnútra. "Nomináciu SNS plne rešpektujem," povedala Kalavská. Verí, že spolupráca s Ridoškom sa bude dať nastaviť dobre. "V utorok som sa s ním stretla, mali sme vcelku plodný a konštruktívny dialóg," uviedla ministerka.

Na ministerstve zdravotníctva v súčasnosti pôsobí ešte jeden štátny tajomník, je ním Stanislav Špánik. Ten takisto povedal, že ide o nomináciu SNS a rešpektuje ju. Kalavskú a Špánika si do funkcií dosadil v roku 2016 Drucker, rozhodol sa pre nestraníkov. Špánik potvrdil, že by mal na MZ ostať aj po odchode Druckera.

Ridoško je chirurgom. Vlani sa s ním začal súd pre ublíženie na zdraví pre nevydarenú operáciu zlomenej ruky jeho pacientky, informovali viaceré médiá. On obvinenia odmieta.

Š. Zelník J. Ridoška chváli, J. Cigániková kritizuje, T. Bastrnák ho rešpektuje

Šéf parlamentného zdravotníckeho výboru Štefan Zelník si nomináciu poslanca Jaroslava Ridoška (obaja SNS) do funkcie štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva pochvaľuje. Opozičná členka výboru Jana Cigániková zo SaS ju, naopak, kritizuje. Člen výboru Tibor Bastrnák za Most-Híd to rešpektuje.

Ridoško podľa Zelníka pozná organizačnú štruktúru rezortu s jeho negatívami aj pozitívami. "Je to správna nominácia. Som presvedčený, že bude prínosom pre rezort, pán Ridoško je lekár s dlhoročnými praktickými medicínskymi skúsenosťami," povedal Zelník pre TASR.

"Na ministerstve bude nepoužiteľným človekom, ako poslanec v parlamente za sebou nemá poriadne žiadnu aktivitu, nepamätám si od neho žiadnu odbornú politickú myšlienku," uviedla pre TASR Cigániková. Poslankyňa vníma Ridoška iba v spojitosti so súdom pre ublíženie na zdraví pre nevydarenú operáciu zlomenej ruky jeho pacientky. "A v tejto atmosfére v spoločnosti posúvať na takýto post pána Ridoška môže vyostriť pohľad ľudí na politikov," povedala Cigániková s tým, že takáto nominácia ukazuje personálnu prázdnotu v SNS.

"Je to výber pani ministerky zdravotníctva Andrei Kalavskej a ja to rešpektujem," vyjadril sa zase k nominácii Bastrnák.

Ridoška do funkcie štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva vymenovala v stredu vláda. Na tento post ide po Kalavskej (nominantka Smeru-SD), ktorá sa stala ministerkou zdravotníctva po nedávnej rekonštrukcii vlády, doterajší šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) šiel zastávať post ministra vnútra.

Ridoško je chirurgom. Vlani sa s ním začal súd pre ublíženie na zdraví pre nevydarenú operáciu zlomenej ruky jeho pacientky, informovali viaceré médiá. On obvinenia odmieta.