Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Kandidátkou SR na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ je B. Ricziová

Na archívnej snímke vlajka Európskej únie. Foto: TASR/AP

Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa snaží Slovensko obsadiť od septembra 2016. V posledných prípadoch oprávnené subjekty nepredložili do voľby žiadne návrhy.

Bratislava 30. marca (TASR) - Kandidátkou SR na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ) je Beatrix Ricziová. Návrh Súdnej rady SR v stredu schválila vláda. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) predloží jej kandidatúru generálnemu tajomníkovi Rady Európskej únie.

Ricziovú navrhla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. V súčasnosti zastupuje SR pred súdmi EÚ. V minulosti okrem iného pôsobila aj na Úrade vlády SR. Venuje sa i publikačnej činnosti. Ovláda angličtinu, francúzštinu a nemčinu. Jej kandidatúru bude ešte posudzovať poradný výbor Rady EÚ.

Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ sa snaží Slovensko obsadiť od septembra 2016. V posledných prípadoch oprávnené subjekty nepredložili do voľby žiadne návrhy. Predtým poradný výbor Rady EÚ neodporučil obsadenie pozície dodatočnej sudkyne Martinou Jánošíkovou. Neúspešnými kandidátmi boli v minulosti aj Michal Kučera, Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana.

Všeobecný súd EÚ je súčasťou Súdneho dvora EÚ. Funkčné obdobie sudcov je šesť rokov. Rovnako ako Súdny dvor EÚ, aj Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu.