Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila efektívnejšie používanie výnosov za užívanie vôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Doteraz boli finančné prostriedky z poplatkov za využívanie podzemných a vôd, rovnako ako aj poplatky za vypúšťané odpadové vody poukazované na osobitný účet Environmentálneho fondu

Bratislava 10. januára (TASR) - Vláda odobrila efektívnejšie a účelovo adresnejšie používanie výnosov z poplatkov za užívanie vôd. Po novom tak bude priamym príjemcom poplatkov správca vodohospodársky významných vodných tokov - Slovenský vodohospodársky podnik (SVP). Z pôvodne 1,2 milióna eur budú príjmy pre podnik predstavovať sumu približne 12 miliónov eur ročne. TASR o tom informoval hovorca podniku Marián Bocák.

"Doteraz boli finančné prostriedky z poplatkov za využívanie podzemných a vôd, rovnako ako aj poplatky za vypúšťané odpadové vody poukazované na osobitný účet Environmentálneho fondu," priblížil Bocák. Vysvetlil, že SVP dostávalo iba úhradu nákladov za zabezpečovanie administratívnych procesov súvisiacich so spoplatňovaním užívania vôd, čo predstavovalo desať percent z celkových príjmov.

Nové nastavenie smerovania poplatkov tak poskytne vodohospodárom finančné zdroje na plnenie svojich zákonných povinností pri správe vodných tokov a zabezpečovaní neregulovaných a verejnoprospešných vodohospodárskych služieb, o ktoré budú následne znížené požiadavky na financie zo zdrojov štátneho rozpočtu.

SVP má na starosti slovenské vody, rieky a protipovodňovú ochranu a bol podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) systematicky finančne likvidovaný. "Nedostával platby za služby, ktoré dodával. Tento krok je prvý z viacerých, ktoré ho stabilizujú a postavia na nohy," poznamenal.

Nariadenie vlády nadobudne účinnosť 15. januára.