Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila rezortu spravodlivosti novú úpravu justičných čakateľov

Na snímke zľava podpredseda vlády a minister životného prostredia SR László Sólymos (Most-Híd), predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD), podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas 165. schôdze vlády SR v Bratislave 21. augusta 2019. Foto: TASR Dano Veselský

Novelou zákona o sudcoch a prísediacich a novelou zákona o štátnej službe sa má zvýšiť poplatok pre školiteľa justičných čakateľov, ako aj upraviť výberové konanie na funkciu justičného čakateľa.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Vláda SR odobrila na svojom stredajšom rokovaní novelu zákona o sudcoch, zákona o štátnej službe a zákona o Justičnej akadémii, ktoré nanovo upravujú inštitút justičných čakateľov. Tí majú čiastočne nahradiť sudcov odchádzajúcich do dôchodku. Bude ich menej, ako sa očakávalo, odmeny pre ich školiteľov sa však zvýšia.

Predkladaný návrh zákona o sudcoch nanovo a komplexne upravuje inštitút justičného čakateľa, ktorých chcel pôvodne minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) prijať 100. Toto číslo sa však v dôsledku úsporných opatrení, avizovaných ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD), znížilo na 50.

Justiční čakatelia by mali zaplniť miesta približne 150 až 200 sudcov, ktorí sú už v dôchodkovom veku a môžu tak z justície odísť. Gál uviedol, že slovenská justícia nemá z radov vyšších súdnych úradníkov alebo ľudí, ktorí môžu prísť zvonka, taký potenciál, aby sa sudcovské miesta zaplnili. „Musíme vychovať justičných čakateľov, ale hovorím, že za takých transparentných okolností, aby tam nebol náznak klientelizmu alebo rodinkárstva,“ dodal minister.

Novelou zákona o sudcoch a prísediacich a novelou zákona o štátnej službe sa má zvýšiť poplatok pre školiteľa justičných čakateľov, ako aj upraviť výberové konanie na funkciu justičného čakateľa. Ministerstvo chce tak zabezpečiť dostatočné množstvo vhodných adeptov adekvátne pripravených na odborné justičné skúšky a hromadné výberové konania. Tí môžu podľa rezortu nahradiť odchádzajúcich sudcov.