Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Vláda odobrila účasť OS SR na vojenských cvičeniach v 1. polroku 2020

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Účasťou na medzinárodných cvičeniach ozbrojených síl členských štátov NATO preukazuje SR svoju pripravenosť podieľať sa na záväzkoch, ktoré jej vyplývajú z členstva, uviedol rezort obrany.

Bratislava 11. decembra (TASR) - V prvom polroku 2020 sa na Slovensku uskutoční 26 vojenských cvičení s účasťou zahraničných ozbrojených síl. Slovenskí vojaci budú zároveň vyslaní na 29 cvičení v zahraničí. Návrh na vyslovenie súhlasu vlády SR s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR a s vyslaním ozbrojených síl SR mimo územia Slovenska na účel vojenských cvičení v stredu schválila vláda.

Účasťou na medzinárodných cvičeniach ozbrojených síl členských štátov NATO preukazuje Slovenská republika svoju "pripravenosť podieľať sa na záväzkoch, ktoré jej vyplývajú z členstva v tejto organizácii", priblížilo ministerstvo obrany v predkladacej správe.

Na Slovensku sa bude konať napríklad cvičenie Defender s účasťou ozbrojených síl USA, Spojeného kráľovstva a Kanady či Spoločná výsadková príprava SOF so zástupcami USA, Českej republiky, Poľska, Chorvátska, Maďarska a Litvy. Slovenskí vojaci budú trénovať v Poľsku, USA, Dánsku či Nemecku.

Materiál zahŕňa tiež súhlas s prechodom cez územie SR pre ozbrojené sily členských krajín NATO a Partnerstva za mier na účel plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami. Potrebné je predchádzajúce oznámenie a povolenie na základe slovenského a medzinárodného práva.

Vláda schválila tiež vyslanie Ozbrojených síl SR mimo územia Slovenska a prítomnosť zahraničných ozbrojených síl na území SR na základe medzinárodných zmlúv z oblasti kontroly zbrojenia, odzbrojenia a budovania dôvery a bezpečnosti.

Finančné prostriedky potrebné na realizáciu vojenských cvičení budú hradené z rozpočtu Ministerstva obrany SR.