Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vláda odsúhlasila nové podmienky pre prelety síl NATO nad SR

Na archívnej snímke stíhačky typu F-16. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z aktualizovaného materiálu o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území SR na prvý polrok, ktorý odsúhlasil kabinet v stredu na online rokovaní.

Bratislava 3. marca (TASR) - Vláda odsúhlasila nové podmienky pre prelety ozbrojených síl NATO vzdušným priestorom SR. Nové povolenie umožňuje prelety s cieľom podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržania mieru a stability v euroatlantickom priestore i humanitárnych misií. Dovolené sú aj s cieľom cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu a umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR. Podmienky sa vzťahujú aj na krajiny Partnerstva za mier s výnimkou Ruska a Bieloruska.

Vyplýva to z aktualizovaného materiálu o prítomnosti zahraničných ozbrojených síl na území SR na prvý polrok, ktorý odsúhlasil vo štvrtok kabinet na online rokovaní. Ministerstvo obrany SR predložilo zmeny v nadväznosti na vývoj bezpečnostnej a geopolitickej situácie v Európe.

Ako sa uvádza v materiáli, prechádzať cez územie SR môžu ozbrojené sily krajín NATO s cieľom plnenia ich úloh v súlade s medzinárodnými zmluvami, respektíve v súlade s medzinárodným právom, na základe predchádzajúceho oznámenia a povolenia požadovaného na základe právneho poriadku SR či medzinárodných zmlúv, ktorými je SR viazaná.

Súhlas vlády sa nevzťahuje na prechod zahraničných ozbrojených síl cez územie SR realizovaný v rozpore s právnym poriadkom SR alebo podmienkami, ktoré príslušné orgány Slovenskej republiky stanovili.

V predošlom znení vláda vyňala zo súhlasu aj vykonávanie letov vyzbrojených vojenských lietadiel a letov vojenských lietadiel vybavených prostriedkami schopnými vykonávať vzdušný prieskum a rádioelektronický boj. V aktualizovanom znení už táto výnimka nie je.