Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Vláda odvolala zo Súdnej rady SR Jozefa Chleboviča

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec počas 118. rokovania schôdze vlády SR Foto: TASR/Martin Baumann

Návrh na odvolanie predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Bratislava 20. augusta (TASR) -Vláda dnes odvolala Jaroslava Chleboviča z funkcie člena Súdnej rady Slovenskej republiky. Jeho mandát v justičnom orgáne skončí k 21. augustu tohto roka.

Návrh na odvolanie predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Chlebovič je sudcom Krajského súdu v Košiciach. Dôvody jeho odvolania ministerstvo neuviedlo. Pri ostatnej voľbe predsedu Najvyššieho súdu SR Chlebovič nepodporil kandidátku ministra spravodlivosti Janu Bajánkovú. V prvej aj opakovanej voľbe hlasoval za doterajšieho šéfa Najvyššieho súdu Štefana Harabina.

O nástupcovi Chleboviča v Súdnej rade dnes vláda nerozhodla. Podľa zákona má na to lehotu 60 dní. Ďalšie kolo voľby predsedu Najvyššieho súdu SR sa uskutoční 16. septembra.

Celkovo vládu v rade zastupujú traja nominanti. Okrem Chleboviča aj predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Eva Fulcová a predseda Krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský. V Súdnej rade pôsobia od septembra 2012, keď nahradili nominantov vlády Ivety Radičovej.

Dôvod odvolania Chleboviča nespresnil ani premiér Robert Fico. Vysvetlil, že vláda má právo, v súlade s nálezom Ústavného súdu SR rozhodnúť sa v ktoromkoľvek okamihu meniť svojich nominantov.

"Je to legitímne právo vlády. Ak má na to vláda legitímne právo, tak sme to urobili. Nepotrebujem to zdôvodňovať," uviedol.

Na otázku, či vláda vymenuje nástupcu Chleboviča ešte pred ďalšou voľbou predsedu Najvyššieho súdu SR, Fico uviedol, že to je v kompetencii ministra spravodlivosti. "Nebráni nám nič o tomto mene rozhodnúť už budúci týždeň," povedal.