Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Z funkcie štátneho tajomníka vláda odvolala budúceho ministra V.Hudáka

Zo 166. schôdze vlády SR 10. júna 2015 v Bratislave. Na snímke štátny tajomník ministerstva financií SR Vazil Hudák. Foto: TASR - Michal Svítok

Ten sa má stať najneskôr budúci týždeň novým ministrom hospodárstva.

Bratislava 10. júna (TASR) - Vláda dnes na návrh ministra financií Petra Kažimíra odvolala z funkcie jeho štátneho tajomníka Vazila Hudáka. Ten sa má stať najneskôr budúci týždeň novým ministrom hospodárstva.

Hudák vo funkcii končí 11. júna. "Dnes dopoludnia som zároveň prezidentovi odoslal list, ktorým ho navrhujem ako predseda vlády vymenovať za ministra hospodárstva. Neviem však, kedy pán prezident stanoví dátum jeho vymenovania," priblížil po rokovaní kabinetu premiér Robert Fico (Smer-SD).

Prioritou nového ministra hospodárstva bude podľa predsedu vlády najmä dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. "Minister musí tiež sledovať vývoj okolo snáh Enelu, ktoré sa nám príliš nepáčia, a to zbaviť sa svojich 66 % akcií Slovenských elektrární," zdôraznil. Prioritou nového šéfa rezortu hospodárstva budú podľa Fica tiež úlohy súvisiace s ukončením činnosti Fondu národného majetku (FNM), ako aj hľadanie zahraničných investorov.

Kažimír na tlačovej besede tiež avizoval meno nového štátneho tajomníka ministerstva financií. "Plánujem navrhnúť do tejto pozície môjho poradcu - ekonóma Ivana Lesaya," oznámil.



Hudák pôvodne okrem vládnej funkcie zvažoval aj súkromnú ponuku zo zahraničia, tú však už odmietol. Ministra vymenúva prezident na návrh predsedu vlády, termín zatiaľ nie je stanovený.

Ak by sa stal ministrom hospodárstva, Hudák by chcel zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku, či "dotiahnuť"
rokovania s potenciálnymi zahraničnými investormi. "Vzhľadom na to, že ide o krátke obdobie, teda do volieb, priority sa budú odvíjať od toho, čo je kľúčové pre Slovensko a Ministerstvo hospodárstva SR," priblížil.

"Ďalšou otázkou je energetika, najmä negociácie s Enelom a budúcnosť Slovenských elektrární, vôbec nastavenie energetického mixu pre Slovensko, a potom je tu aj otázka podnikateľského prostredia na Slovensku," doplnil Hudák s tým, že jeho snahou by bolo určite ho zlepšiť tak, aby sa podnikatelia cítili komfortne. "Ako štvrtý bod by som dal prípravu na predsedníctvo Európskej únie. To nás čaká budúci rok, hneď po voľbách a je dôležité, aby celý rezort bol pripravený na túto dôležitú úlohu," doplnil.