Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Platy učiteľov by sa mali od septembra zvýšiť v priemere o 6%

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Plavčan. Foto: TASR - Jakub Kotian

Kabinet taktiež plánuje návrh zmien v školstve sformulovať do konca roku 2016 do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Platy učiteľov a odborných zamestnancov v regionálnom školstve a pedagógov vo vysokom školstve by sa mali od 1. septembra tohto roku zvýšiť v priemere o šesť percent. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktorý dnes kabinet odsúhlasil. Dokument ešte musí odobriť parlament.

"Vláda vykoná legislatívne úpravy tak, aby sa platová tarifa pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov od 1.9.2016 a následne, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania, počínajúc dňom 1.1.2018 každoročne zvýšila v priemere o šesť percent, na čo zabezpečí primerané zvýšenie finančných prostriedkov," píše sa v kapitole o regionálnom školstve. Podobne sa od 1. septembra tohto roka a od roku 2018 majú zvyšovať každoročne aj platy vysokoškolských pedagógov.



Vláda taktiež v dokumente konštatuje, že je rozhodnutá spojiť realizáciu zásadných vnútorných zmien s pravidelným medziročným zvyšovaním verejných zdrojov do výchovy a vzdelávania tak, aby celkový objem zvýšenia za volebné obdobie dosiahol dve miliardy eur. A taktiež, aby úroveň verejných zdrojov, vkladaná ročne do školstva, na konci volebného obdobia v roku 2020 bola porovnateľná s priemerom krajín EÚ.

Kabinet taktiež plánuje návrh zmien v školstve sformulovať do konca roku 2016 do Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktorý bude obsahovať aj dlhodobú koncepciu obsahu výchovy a vzdelávania. Tento výhľad by mal pokryť desaťročné obdobie a dotýkať by sa mal predprimárneho, primárneho, sekundárneho a vysokoškolského vzdelávania. "Návrh národného programu bude vychádzať aj zo Správy o stave školstva, ktorú Národná rada SR prerokovala v roku 2013. Vláda ho predloží na verejnú diskusiu a po jeho prijatí bude každoročne uskutočňovať odpočet jeho plnenia a v prípade potreby ho aktualizovať na základe novozískaných údajov a poznatkov," uvádza vládny kabinet v programovom vyhlásení.

"Je to po prvý raz, čo sa v programovom vyhlásení vlády objavili čísla v takomto vyjadrení. Tak je to, si myslím, veľký úspech, aj tých, ktorí sa podieľali na príprave programového vyhlásenia vlády," uviedol dnes po rokovaní vlády minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS). Podľa jeho slov toto programové vyhlásenie za oblasť školstva je oproti minulým dokumentom rozsiahlejšie. "Je tam veľký počet konkrétnych opatrení, ktoré budú rozpracované," dodal šéf rezortu. Opatrenia by mali byť rozpracované v podobe tabuľky, ktorá bude verejne prístupná na internete.

Iniciatíva Štrngám za zmenu hodnotí pozitívne viaceré časti schváleného programového vyhlásenia vlády

Na snímke zľava Zuzana Čaputová z Via Iuris, výkonný riaditeľ Nadácie Zastavme korupciu Pavel Sibyla, riaditeľka Nadácie Pontis Lenka Surotchak a Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť.
Foto: TASR - Michal Svítok


S hodnotením dnes schváleného programového vyhlásenia vlády (PVV) prišli organizácie združené v iniciatíve Štrngám za zmenu. V oblastiach, na ktoré sa zameriavajú, vnímajú najviac pozitívne časti vyhlásenia, ktoré sa týkajú súdnictva, schránkových firiem a obmedzovania nenáležitých výhod pre politikov a štátnych úradníkov.

Kristína Babiaková z organizácie Via Iuris zhodnotila, že v oblasti súdnictva sa im podarilo presadiť do PVV ich návrhy v maximálne možnej miere. „Ak sa ich podarí uviesť do života, budú viesť k väčšej transparentnosti justície a jej verejnej kontrole. To by následne malo prispieť k zvýšeniu jej dôveryhodnosti, nezávislosti a kvality,“ uviedla.

Nová vláda sľubuje prijať nový účinný protischránkový zákon vzťahujúci sa na všetky verejné zdroje a zamedziť praxi poskytovania nenáležitých výhod nositeľom verejnej moci. Obe opatrenia sú podľa Pavla Sibylu z Nadácie Zastavme korupciu sformulované v duchu, ako ich zadefinovala ich iniciatíva.

„K stopercentnej spokojnosti vedie ešte dlhá cesta a ide cez prijatie najlepších možných zákonov a cez reálnu činnosť inštitúcií, ktorých úlohou bude vymáhať ich dodržiavanie,“ doplnil.

Ctibor Košťál z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť skonštatoval, že čo sa týka zlepšenia fungovania Najvyššieho kontrolného úradu, sa im do PVV podarilo presadiť rozšírenie odbornej kapacity tejto inštitúcie.

„Ide o základný predpoklad, že kontrola NKÚ sa nebude týkať iba formálneho dodržiavania pravidiel, ale bude sa zaoberať aj otázkou hospodárnosti a efektívnosti využívania verejných zdrojov,“ vysvetlil. V PVV však podľa neho absentujú opatrenia na zabezpečenie vymáhateľnosti kontrolných zistení NKÚ a posilnenie zodpovednosti kontrolovaných subjektov voči vláde a parlamentu. 

Podľa členov iniciatívy je krokom vpred i presadenie niektorých prvkov verejnej kontroly v rámci prokuratúry. Vítajú zavedenie dohľadu nad vyšetrovaním trestnej činnosti policajtov či zrušenie bezdôvodnej odvolateľnosti policajného prezidenta. Úpravy však podľa nich nezabezpečia odpolitizovanie prokuratúry a polície a možnosť verejnej kontroly. Takéto kľúčové zámery pre eliminovanie a postihovanie systémovej korupcie im vo vyhlásení chýbajú.

Iniciatíva vníma, že programové vyhlásenie vlády je prvým krokom, ktorý vyjadruje jej ochotu prijať potrebné zmeny eliminujúce korupciu. Pripomenuli, že mimoriadne dôležitá bude fáza praktického naplnenia týchto opatrení, pretože aj správne zámery môžu stroskotať pri implementácii konkrétnych legislatívnych zmien a skvalitňovaní fungovania kľúčových inštitúcií.

Mimovládne organizácie združené v iniciatíve ohlásili, že budú ďalej presadzovať opatrenia navrhnuté pred parlamentnými voľbami. V prípade oblastí, kde boli ich návrhy zahrnuté do PVV, budú dôsledne monitorovať proces ich uvádzania do života. V oblastiach, ktoré považujú za nedostatočne spracované, ako je transparentné a nezávislé fungovanie polície a prokuratúry, mieni naďalej komunikovať s predstaviteľmi štátu a s verejnosťou, aby sa im podarilo opatrenia na zlepšenie stavu presadiť.