Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zdrojom zemného plynu pre Eastring by mali byť Rusko, Azerbajdžan, Irán, Irak, Cyprus, prípadne západná Európa.

Bratislava 4. marca (TASR) - Plynovod Eastring by mali spustiť do komerčnej prevádzky koncom roka 2018. Vyplýva to z informatívneho materiálu Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorý dnes na svojej schôdzi prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.



Technická kapacita plynovodu by predstavovala v počiatočnej fáze projektu 20 miliárd kubických metrov (m3) až 40 miliárd m3 v konečnej fáze. Dĺžka plynovodu v závislosti od konečného rozhodnutia o trasovaní dosiahne 744 km až 1015 km. Odhadované investičné náklady pre prvú fázu projektu by sa mali pohybovať na úrovni 1,14 miliardy až 1,52 miliardy eur.

"V zmysle poskytnutých údajov a informácií k projektu Eastring v porovnaní s inými projektmi je možné konštatovať, že v súčasnosti predstavuje investične a časovo najefektívnejší projekt plynovodu v danom regióne," konštatuje sa ďalej v materiáli rezortu hospodárstva.

Zdrojom zemného plynu pre Eastring by mali byť Rusko, Azerbajdžan, Irán, Irak, Cyprus, prípadne západná Európa. Špecifikom plynovodu bude obojsmerná prevádzka toku plynu, teda možnosť reverzného toku plynu zo SR do juhovýchodnej Európy.

Koncept plynovodu Eastring predstavil prevádzkovateľ prepravnej siete na Slovensku spoločnosť eustream, a. s., na Stredoeurópskej energetickej konferencii 25. novembra 2014. V čase jeho predstavenia bol zamýšľaný ako ekonomickejšia alternatíva k projektu Južný prúd (South Stream), ktorého realizácia by výrazným spôsobom ovplyvnila prepravu plynu cez Slovensko, pretože bol už druhým projektom, ktorý sa koncipoval so zámerom obísť v preprave plynu územie Ukrajiny. Rusko medzitým rozhodlo o zastavení projektu Južného prúdu, nahradiť ho plánuje plynovodom smerujúcim do Turecka.