Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Vláda po takmer dvoch rokoch schválila ad hoc sudcov do ESĽP

O predloženie zoznamu troch až piatich mien ad hoc sudcov za Slovensko požiadal tajomník ESĽP.

Bratislava 13. júna (TASR) - Vláda dnes schválila troch ad hoc sudcov za Slovenskú republiku do Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. Stali sa nimi Eva Styková z Krajského súdu v Košiciach, Jana Baricová a Jana Zemková, obe z Najvyššieho súdu SR.

O týchto menách rozhodoval v septembri 2010 kabinet Ivety Radičovej. Navrhnuté sudkyne ale zamietol. Vysvetlil to tým, že podali diskriminačné žaloby na štát pre ich platy. Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic to označil za nezákonné a nemorálne. "Preto podľa mojej mienky nemajú prečo zastupovať Slovenskú republiku," podčiarkol. Podanie diskriminačnej žaloby sa ale netýkalo sudkyne Stykovej, za čo sa jej neskôr Lipšic ospravedlnil.

O predloženie zoznamu troch až piatich mien ad hoc sudcov za Slovensko požiadal tajomník ESĽP. Zasadať majú ako členovia Veľkej komory alebo ako členovia komory. Spomínané sudkyne schválila ako kandidátky Súdna rada SR 15. júna 2010.

Podľa predsedu Súdnej rady Štefana Harabina bolo smiešne, že predchádzajúca vláda, hoci podľa zákona je výber sudcov pre Štrasburg v kompetencii Súdnej rady, si v tomto osobovala politický výber. "Na to doplatila SR. Takmer dva roky sme nemali ad hoc sudcu. To znamená, že do tretej sekcie štrasburského súdu namiesto nášho sudcu pokiaľ bol vylúčený pre námietky alebo iný dôvod, išiel iný sudca členského štátu Rady Európy hoci tam naši sudcovia mohli získavať skúsenosti," uviedol po dnešnom rokovaní vlády s tým, že sa za to obdobie reálne stali také prípady.

Zdôraznil, že išlo o atypický stav v Európe, ku ktorému nepristúpila žiadna iná krajina. "Je to mimoriadna hanba pre SR, ktorú spôsobila predchádzajúca vláda," podčiarkol.

To, že návrh Súdnej rady exekutíva nemôže meniť, potvrdil aj premiér Robert Fico. "Nie je správne, ak vláda zasahuje do právomocí Súdnej rady. Iba sme akceptovali to, čo predložili. Toto nie je náš biznis. Je to právomoc Súdnej rady, my sme v tomto prípade len poštári," konštatoval.

ESĽP je medzinárodný súd, ktorý sídli v Štrasburgu. Počet sudcov sa zhoduje s počtom členských štátov Rady Európy, ktoré ratifikovali Dohovor o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Úlohou ESĽP je zaistiť, aby štáty rešpektovali práva a záruky obsiahnuté v Dohovore. Ak zistí, že sa porušilo jedno alebo viac práv alebo záruk, vynesie rozsudok. Ten je záväzný a dotknutý štát sa ním musí riadiť.