Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Pokuty za jazdu bez diaľničnej známky sa znížia od októbra o polovicu

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rezort dopravy pritom pôvodne plánoval, že zmeny v súvislosti s diaľničnými známkami zavedie do praxe v zrýchlenom režime od júna tohto roku.

Bratislava 25. mája (TASR) - Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa zníži z 300 eur na 150 eur. Vláda totiž na dnešnom zasadnutí odobrila novelu zákona o diaľničnej známke, ktorú kabinetu predložil minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete). Novela má nadobudnúť účinnosť 1. októbra tohto roku.

Štátny tajomník rezortu Árpád Érsek (Most-Híd) je presvedčený, že pôvodné pokuty boli príliš vysoké. „Systém nebol tak nabehnutý, aby sme teraz mohli povedať, že je v 100-percentom poriadku všetko. Našli sme toto kompromisné riešenie, ktoré prešlo na vláde a malo by to motivovať ľudí, ktorí si nekúpili známku a chodili načierno. Takže je to aj motivačné, ale ja si myslím, že to bola vysoká pokuta,“ povedal po rokovaní vlády.

Zároveň rezort dopravy novelou upravuje periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

Tiež motorista, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti opäť zhrešil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, táto pokuta sa mu odpustí.

Čo sa týka motoristov, ktorí do účinnosti novely zákona dostali, alebo dostanú pokutu, uhradiť budú musieť len jednu pokutu. „Tí vodiči, ktorí doteraz jazdili načierno a sú identifikovaní, nebolo by korektné, keby nedostali žiadnu pokutu," dodal Érsek.

Rezort dopravy pritom pôvodne plánoval, že zmeny v súvislosti s diaľničnými známkami zavedie do praxe v zrýchlenom režime od júna tohto roku. Aktuálne však predpokladá účinnosť zákona od 1. októbra tohto roku.