Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Vláda posúdi návrh na zmenu drogovej politiky štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Materiál sa snaží docieliť, aby za držbu rovnakého množstva drogy boli v budúcnosti udeľované rovnaké tresty, štát sa venoval viac prevencii a so zachytenými užívateľmi pracovali odborníci.

Bratislava 21. februára (TASR) – Slovensko plánuje zmeniť svoju politiku v oblasti drog. Vláda bude v stredu posudzovať novú legislatívu, ktorú v zmysle programového vyhlásenia vlády pripravilo ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd). Návrh predstavujúci čiastočnú dekriminalizáciu drog však odmietla Slovenská národná strana, ktorá v utorok (20.2.) oznámila, že jej ministri zaň nebudú hlasovať.

Materiál sa snaží docieliť, aby za držbu rovnakého množstva drogy boli v budúcnosti udeľované rovnaké tresty, štát sa venoval viac prevencii a so zachytenými užívateľmi pracovali odborníci. Držba nepatrného množstva drog pre vlastnú potrebu má byť prvýkrát trestaná ako priestupok a až pri recidíve v priebehu roka ako trestný čin. V SNS sú presvedčení, že dôraz treba klásť na prevenciu a nie na dekriminalizáciu. Vyčítajú, že čiastočná dekriminalizácia sa má týkať aj tvrdých drog. Obávajú sa pritom, že zmeny zvýšia dopyt po zakázaných látkach a môže niekoľkonásobne narásť počet ich užívateľov.

Vláda posúdi novú právnu úpravu v oblasti boja proti terorizmu z dielne ministerstva spravodlivosti. Okrem zmeny definície má byť v budúcnosti viac samostatných skutkových podstát: trestný čin teroristického útoku, trestný čin niektorých foriem účasti na terorizme, trestný čin financovania terorizmu a nový trestný čin cestovania na účel terorizmu. Návrh preberá aj európske pravidlá týkajúce sa procesných záruk pre deti, ktoré sú podozrivé či obvinené v trestnom konaní. Z ich výsluchu sa má pre zabezpečenie ochrany po novom vyhotovovať obrazovo-zvukový záznam.

Zabezpečiť vysokú úroveň ochrany cestujúcich pri kúpe zájazdov a spojených cestovných služieb, odstrániť nejasnosti a medzery v súčasne platnej právnej úprave je zámerom nového zákona o zájazdoch, ktorý na rokovanie vlády predkladá ministerstvo hospodárstva. Právnou normou sa zároveň preberá súvisiaca európska smernica.

Kabinet by mal tiež prerokovať uzatvorenie Komplexnej hospodárskej a obchodnej dohody (CETA) medzi Kanadou a Európskou úniou. Dokument v EÚ predbežne platí už od vlaňajšej jesene, momentálne prechádza ratifikačným procesom v jednotlivých členských krajinách. Dohoda prináša uľahčenie obchodovania s tovarom a službami, odstránenie ciel a obchodných bariér.

Dva materiály predkladá vláde podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD). Hlavným cieľom prvého z nich je odbúranie administratívnej záťaže pre fyzické a právnické osoby a zavedenie povinnosti pre orgány verejnej moci získavať a používať údaje evidované v informačných systémoch verejnej správy systémom jedenkrát a dosť.

Novelizácia príslušného nariadenia vlády má zase priniesť jednotný vzor výzvy, ktorý by mal zefektívniť procesy pre realizáciu stratégií miestneho rozvoja, ktoré vedie miestna komunita.

Pravidlá riadenia športových stredísk by sa mali zjednotiť. Navrhuje to ministerka školstva Martina Lubyová (nominatnka SNS), ktorá napríklad navrhuje, aby sa o zaradenie do športového strediska mohli uchádzať aj športovci neolympijských uznaných športov a tiež športovci so zdravotným znevýhodnením v paralympijských a deaflympijských uznaných športoch. Zaraďovanie a vyraďovanie jednotlivých športov, športovcov a športových odborníkov do stredísk prebieha podľa ministerky v súčasnosti málo transparentne a často bez vyjadrenia príslušných národných športových zväzov.

Ministri budú schvaľovať zameranie slovenskej diplomacie na roky 2018 a 2019. Jednou z hlavných priorít je predsedníctvo vo V4, ktoré Slovensko prevezme v júli tohto roka. Slovensko sa bude pripravovať aj na predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré na budúci rok prevezme ako tretia predsednícka krajina po Rakúsku a Taliansku. V roku 2019 chce predsedať aj zasadnutiu Rady OECD na ministerskej úrovni.