Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Drucker: Bratislava by novú nemocnicu mohla dostať v roku 2020

Na snímke minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto: TASR - Michal Svítok

Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice na Patrónke v hlavnom meste prostredníctvom PPP projektu sa spolu so súťažným dialógom zruší.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Bratislava by novú univerzitnú nemocnicu mohla podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) dostať pravdepodobne v roku 2020. Vláda dnes odsúhlasila zrušenie PPP projektu jej výstavby na Patrónke, do konca marca budúceho roku má teraz šéf rezortu predložiť nové riešenie. Ako by sa mohla výstavba financovať, či kde by mala nemocnica nakoniec stáť, zatiaľ jasné nie je.

Ministerstvo v súčasnosti uvažuje o dvoch lokalitách pre novú nemocnicu. Prvou sú Rázsochy, kde sa v minulosti už s výstavbou začalo, a druhou Ružinov, kde v súčasnosti funguje jedna z nemocníc spadajúcich pod Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB). Tú tvorí celkovo päť nemocníc v Starom Meste, Ružinove, Petržalke, Podunajských Biskupiciach a na Kramároch. Drucker nevylúčil, že sa nakoniec bude stavať na Rázsochách aj v Ružinove, kde by sa zrekonštruovalo a dobudovalo existujúce zariadenie.



Doterajší plán výstavby počítal s tým, že nová nemocnica nahradí tie v Starom Meste, Ružinove a na Kramároch. Mali sa zatvoriť alebo pretransformovať na poskytovateľov ambulantnej a doliečovacej starostlivosti. Drucker však poukazuje na to, že ak by sa nemocnica v Ružinove zrušila, nie je za ňu náhrada. Pripúšťa preto jej rekonštrukciu spolu s dostavaním Rázsoch, kde by sa časom mohli dobudovať aj priestory pre vysoké školy. "Neuvažujeme nad nemocnicou typu 1200 a viac lôžok, ale o nemocnici 600 až 700 lôžok," priblížil.

Využiť by sa mohla aj nemocnica na Kramároch, ktorá susedí s detskou fakultnou nemocnicou. Tá by sa mala rozšíriť a pôsobiť ako národný ústav detského zdravia, na čo by sa mohla využiť aj časť zariadenia pre dospelých.

Rovnako ako lokalita nie je v súčasnosti jasné ani financovanie výstavby. "Je predčasné hovoriť, či to bude, alebo nebude PPP projektom ďalej pokračovať," povedal dnes Drucker. Ministerstvo prehodnocuje aj to, či by nemocnicu nemal postaviť štát. Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií ukázala, že PPP nie je najvýhodnejším variantom pre výstavbu novej nemocnice. Výstavba štátom má byť lepšia. Podľa analytikov INEKO však bola táto analýza značne zjednodušená. Súhlasili ale, že najhoršie je nerobiť nič.



Stavba novej nemocnice v Bratislave je témou už vyše 30 rokov. Pôvodne mala stáť v lokalite Rázsochy, výstavbu v roku 2003 zastavila vláda Mikuláša Dzurindu. Na stavbe sa dovtedy preinvestovalo 33,2 milióna eur. Otázku dostavby Rázsoch otvoril prvý kabinet Roberta Fica. Počas druhej Ficovej vlády sa rozbehol PPP projekt na výstavbu na Patrónke, k podpisu zmluvy však nedošlo. Jeho tretia vláda sa zaviazala, že novú nemocnicu v Bratislave sprevádzkuje.

Zrušený PPP projekt si doteraz vyžiadal asi tri milióny eur. Za štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá za vhodnú formu realizácie novej nemocnice označila PPP, zaplatil rezort 720.000 eur bez DPH. Ďalších 2,25 milióna eur bez DPH dalo ministerstvo za poradenstvo v súvislosti s prípravou a realizáciou projektu. Podľa Druckera však nejde o vyhodené či ukradnuté peniaze. Ďalších 53.880 eur bez DPB si teraz vyžiada právna analýza, ktorá má posúdiť vhodnosť lokalít Rázsochy a Ružinov.



UNB dlhodobo poukazuje na nevyhnutnosť novej nemocnice, dnešné rozhodnutie kabinetu rešpektuje. "Čím skôr bude definovaná nová nemocnica, jej kapacita a lokalita, kde sa bude nachádzať, tým skôr budú môcť byť realizované rozhodnutia týkajúce sa budúcnosti súčasných nemocníc. UNB je najväčšia nemocnica na Slovensku, pracujú v nej špičkoví odborníci tak na slovenskej, ako aj medzinárodnej úrovni a pacienti tu dostávajú jednu z najkvalitnejších zdravotných starostlivostí v krajine, preto k tejto otázke pristupujeme s plnou zodpovednosťou," uviedla jej hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Návrh výstavby nemocnice v Bratislave predloží minister Drucker



Pôvodný plán výstavby novej univerzitnej nemocnice v Bratislave prostredníctvom PPP projektu sa spolu so súťažným dialógom zruší. Návrh ministerstva zdravotníctva dnes schválila vláda. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už predminulý mesiac avizoval, že PPP projekt sa pri súčasnom nastavení nedá realizovať.

PPP projekt rozbehla predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD), k podpisu zmluvy však nedošlo. Tretí Ficov kabinet sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazal, že novú nemocnicu sprevádzkuje. Návrh nového riešenia jej výstavby by mal Drucker predložiť do konca marca 2017.

Počas súťažného dialógu sa podľa ministerstva potvrdilo, že plánované rozloženie rizika projektu medzi súkromný sektor a verejný sektor je "veľmi ambiciózne a má limitovaný precedens v iných projektoch". Pri súčasnom nastavení nemalo byť možné financovanie prostredníctvom komerčných bánk, peniaze by tak musel dať investor. PPP model tak nemal byť nakoniec taký výhodný, ako sa pôvodne počítalo.



PPP projekt si doteraz vyžiadal asi tri milióny eur. Za štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá za vhodnú formu realizácie novej nemocnice označila PPP projekt, zaplatil rezort 720.000 eur bez DPH. Ďalších 2,25 milióna eur bez DPH dalo ministerstvo za poradenstvo v súvislosti s prípravou a realizáciou projektu.

Vlaňajšia analýza Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií označila výstavbu novej nemocnice prostredníctvom PPP ako najmenej výhodnú. Výstavba štátom má byť lepšia. Podľa analytikov INEKO však bola analýza značne zjednodušená. Inštitúty sa však zhodli, že najhoršie je nerobiť nič. História výstavby novej bratislavskej nemocnice siaha až do roku 1982.

Nová nemocnica mala podľa plánov vyrásť v doterajšom areáli Nemocnice sv. Michala na bratislavskej Patrónke. Predpokladalo sa, že výstavba sa skončí na budúci rok. Patrónka sa však podľa ministra Druckera ukázala ako problematická. Uvažuje sa preto o lokalitách Rázsochy a Ružinov. Šéf rezortu nevylúčil, že sa môže vybrať aj iná.

Poslanci OĽaNO žiadajú vyvodenie zodpovednosti za peniaze minuté na nemocnicu
Opoziční poslanci Národnej rady SR Alan Suchánek a Marek Krajčí (obaja OĽaNO) volajú po vyvodení hmotnej zodpovednosti v prípade nerealizovania PPP projektu výstavby novej nemocnice v Bratislave. Kritizujú, že sa na štúdie a poradcov vyhodili milióny eur, ktoré mohli ísť na zdravotnú starostlivosť. Považujú to za nehoráznosť.

"Žiadame vyvodenie zodpovednosti za vyhodené milióny eur do luftu. Štúdiu za 864.000 eur robilo konzorcium firiem Ernst & Young a Ružička Csekes, ktoré si ministerstvo vybralo aj za poradcu pri súťaži a zaplatilo mu 2,7 milióna eur, teda spolu vyše 3,5 milióna," povedal poslanec Suchánek. Považuje za neuveriteľné, že so spoločnosťou Ružička Csekes uzavrelo ministerstvo zdravotníctva ďalšiu zmluvu na právne poradenstvo za takmer 54.000 eur.

Vláda, ktorá dnes súhlasila so zastavením PPP projektu výstavby nemocnice na Patrónke, podľa Krajčího priznala pravdu. "Keď na to upozorňovala celá odborná verejnosť, že projekt je zle pripravený a nejde o vhodne zvolenú lokalitu, rezort zdravotníctva aj celá vláda bola vtedy hluchá," doplnil.

Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD) peniaze na štúdie a poradcov vyhodené ani ukradnuté neboli. Poznamenal, že pri podobných projektoch pri diaľniciach stojí takýto poradca šesť miliónov eur. Z poradenstva podľa neho sú výstupy aj know-how.