Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vláda: Prioritou medzinárodných zmlúv ostáva finančno-ekonomický rámec

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Súčasťou materiálu je aj stručné zhodnotenie vykonávania medzinárodných zmlúv v období predchádzajúcich dvoch rokov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. apríla (TASR) - Z vecných priorít pri uzatváraní medzinárodných zmlúv v ďalšom období ostávajú v popredí záujmu SR zmluvy finančno-ekonomického charakteru. Vyplýva to z návrhu vecných a teritoriálnych priorít, ktorý v súvislosti so správou o vykonávaní medzinárodných zmlúv v stredu prerokovala a schválila vláda.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v predloženom materiáli spresňuje, že priority sa týkajú najmä zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia a o hospodárskej spolupráci, v prípade dohôd s tretími krajinami mimo Európskej únie zasa zmlúv o podpore a ochrane investícií. "Tento trend vychádza z potreby zamedziť nadmernému daňovému zaťaženiu slovenských podnikateľských subjektov podnikajúcich v zahraničí, ako aj z potreby dotvárať vhodné a bezpečné právne prostredie pre zahraničných investorov na Slovensku a postupne sa rozvíjajúce aktivity a záujmy slovenských investorov v zahraničí," dodáva rezort diplomacie.

Podrobnejšie sa takisto venuje prioritám v oblasti jednotlivých svetových regiónov a konkrétnych krajín. V rámci V4 konštatuje, že vo vzťahu k Českej republike je zmluvná základňa komplexná, pričom ju možno rozširovať, ak si to vyžiada prehlbovanie spolupráce v konkrétnom sektore. "V prípade Poľskej republiky bude prioritou uzatvoriť dohodu o dopravnom charaktere ciest a mostov na spoločnej štátnej hranici a takisto dohodu o prevádzkovaní, údržbe a rekonštrukcii cestných hraničných mostov a úsekov hraničných ciest na spoločnej štátnej hranici. Otvorenou zostáva zmluva o vykonávaní cezhraničnej železničnej dopravy," avizuje MZVEZ. S Maďarskom plánuje SR podľa materiálu uzatvoriť programy spolupráce v oblasti školstva a kultúry.

V bilaterálnych vzťahoch s Rakúskou republikou je prioritou pre Slovensko uzavretie zmluvy o cezhraničnej spolupráci v oblasti záchrannej zdravotnej služby. "V oblasti správy štátnych hraníc je otvorená aj zmluva o štátnych hraniciach v súvislosti s úpravami koryta toku rieky Morava," dopĺňa predkladateľ.

Súčasťou materiálu je aj stručné zhodnotenie vykonávania medzinárodných zmlúv v období predchádzajúcich dvoch rokov. MZVEZ konštatuje, že intenzitu uzatvárania medzinárodných zmlúv v období rokov 2022 - 2023 negatívne ovplyvnila celosvetová pandémia COVID-19. "Vykonávanie niektorých zmlúv s Ruskou federáciou, napríklad v oblasti školstva, bolo v dôsledku konfliktu na Ukrajine prerušené, respektíve niektoré aktivity boli z uvedeného dôvodu utlmené," pripomína. Poukazuje aj na to, že v hodnotenom období sa SR stala zmluvným štátom viacerých dvojstranných a mnohostranných zmlúv, predovšetkým v oblasti zamedzenia dvojitého zdanenia, voľného obchodu, dopravy, ochrany a podpory investícií a takisto v oblasti školstva, vedy a výskumu a kultúry.