Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

Vláda prisľúbila nové sídlo pre Súdnu radu a Najvyšší súd

Minsterstvo spravodlivosti Foto: TASR

Nevyhovujúce priestorové podmienky Súdnej rady a Najvyššieho súdu by sa mali dočkať riešenia. Prisľúbil to dnes premiér Robert Fico počas rokovania vlády.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Nevyhovujúce priestorové podmienky Súdnej rady a Najvyššieho súdu by sa mali dočkať riešenia. Prisľúbil to dnes premiér Robert Fico počas rokovania vlády, ktorého sa zúčastnili aj vedúce predstaviteľky týchto dvoch súdnych inštitúcií.

„Teraz, keď sme sa pustili do veľkých zmien v justícii si myslíme, že by mali mať nielen obsahovú, ale aj vizuálnu stránku,“ vyhlásil premiér. Vláda podľa jeho slov poverila ministra financií Petra Kažimíra, aby našiel nové priestory pre Súdnu radu.

Tá dnes sídli v budove ministerstva spravodlivosti. Šéfka rady Jana Bajánková otázku otvorila počas rokovania vlády. „Bude hľadať odpoveď na ňu v čo najkratšom čase,“ spresnil úlohu pre Kažimíra Fico. Následne sa podľa neho bude treba zaoberať aj vhodným sídlom pre Najvyšší súd, ktorý je dnes rovnako v podnájme ministerstva spravodlivosti.

Premiér zdôraznil, že tieto priestory pozná a pôsobil v nich v minulosti 12 alebo 13 rokov. Z jeho pohľadu nie sú dostatočne majestátne. Chce si preto sadnúť s ministrami a nájsť budovu vo vlastníctve štátu vhodnú na tento účel. Kúpa alebo výstavba novej budovy podľa neho v súčasnosti neprichádza do úvahy.

„Hľadajme niečo, čo existuje, kde si povieme, že to stojí za to posunúť súdnej moci, nech Najvyšší súd má reprezentatívne sídlo, ktoré zodpovedá významu tejto najvyššej súdnej inštitúcie,“ uviedol.

„Chcem s pani predsedníčkou Najvyššieho súdu nájsť nejaké riešenie, lebo je to pre dobro veci. Súd musí pôsobiť nielen tým, že tam sedia sudcovia, ale aj svojim vizuálom musí vyvolávať u účastníka konania, ktorý tam príde, rešpekt,“ doplnil.

Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová ocenila ústretovosť premiéra a vlády. Pripomenula dlhoročné spory o to, kto by mal byť vlastníkom budovy, kde dnes spolu s rezortom spravodlivosti sídlia. Dnešný stav je podľa nej taký, že správcom je ministerstvo spravodlivosti.

Nám je jedno, kto dostane tú budovu. Podstatné je vyriešiť tento problém, čiže jedna z týchto inštitúcií by mala dostať také sídlo, ako hovoril pán premiér,“ uviedla Švecová.