Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Vláda prerokuje stavebný zákon, zmenu v úhrade DPH i vianočné dôchodky

Na snímke zľava minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek, minister obrany SR Martin Glváč, štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Vojtech Ferencz a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek počas rokovania schôdze vlády SR, archívne foto Foto: Štefan Puškáš

Ministri budú tiež hovoriť o tom, ako ďalej v prípade projektu Cyklotrónového centra SR, na ktorom má participovať ruská strana.

Bratislava 27. mája (TASR) - Nový stavebný zákon, vyšší vianočný príspevok či platba dane z pridanej hodnoty (DPH) podnikateľmi až po úhrade faktúry odberateľom. Aj o týchto návrhoch by mala dnes rokovať vláda.

Skvalitniť, urýchliť a zvýšiť efektívnosť výstavby na Slovensku má nový stavebný zákon, ktorý po 40 rokoch nahradí platnú právnu normu. Kabinetu ho po mesiacoch prípravy a diskusií predkladá Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

"Nový zákon si kladie za cieľ riešiť aj aktuálny celospoločenský problém zníženia úrovne disciplíny vo výstavbe," uvádza rezort v predkladacej správe. Návrh upravuje procesy obstarávania a schvaľovania územných plánov, umiestňovania, ohlasovania a povoľovania stavieb vrátane kolaudácie, odstraňovania stavieb, osobitné oprávnenia stavebného úradu, štátneho stavebného dohľadu a sankcie.

Podnikatelia by mali platiť DPH až vtedy, keď prijmú platbu za dodané tovary alebo služby od svojho odberateľa. V novele zákona o DPH to navrhuje Ministerstvo financií SR. Podľa rezortu je cieľom tejto novely zlepšiť podmienky pre podnikanie malých firiem, ktorým ich odberatelia neuhradia faktúry za dodané tovary alebo služby.

Dôchodcom na Slovensku má v tomto roku vianočný príspevok jednorazovo vzrásť o 12,74 eura. Vyplýva to z návrhu novely zákona z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý má rovnako prerokovať vláda.

Ministerstvo kultúry predložilo na dnešnú 164. schôdzu novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zavedie povinné kvóty pre rádia na slovenské hudobné diela. Súkromní vysielatelia im musia vyhradiť budúci rok najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najmenej 30 percent a od roku 2017 najmenej 35 percent času vysielania hudobných diel za kalendárny mesiac.

Novela ide na rokovanie vlády s rozporom s verejnosťou. Tá namieta, že ide o nadbytočnú a nevhodnú reguláciu, ktorá poškodzuje konkrétnu službu rozhlasového vysielania aj poslucháčov a spotrebiteľov, ktorým núti konkrétny obsah. Rovnako pripomína, že tomu nepredchádzala žiadna verejná ani odborná konzultácia alebo diskusia, na ktorej by bolo možné poukázať na nevhodnosť takéhoto návrhu. Ministerstvo kultúry preto verejnosť žiada o stiahnutie zákona ako celku alebo aspoň časti týkajúcej sa zavedenia kvót slovenskej hudby.

Novela má zároveň uľahčiť prístup ľuďom so sluchovým a zrakovým postihnutím k vysielaniu televíznych programov a k audiovizuálnym dielam.

Ministri budú tiež hovoriť o tom, ako ďalej v prípade projektu Cyklotrónového centra SR, na ktorom má participovať ruská strana. Keďže rokovania o vytvorení spoločného podniku zlyhali, Slovensko bude požadovať namiesto dovezenia technologických zaradení, ktoré sa nachádzajú na pôde Spojeného ústavu jadrových výskumov v ruskej Dubne, finančné vyrovnanie.