Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Vláda R. Fica si posvieti na zmluvy, ktoré uzavrela bývalá vláda

Rokovanie vlády, na snímke je Peter Kažimír a Robert Fico Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda Roberta Fica si posvieti na zmluvy, ktoré uzavrela bývalá vláda Ivety Radičovej v období od vyhlásenia predčasných volieb.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Vládny kabinet Roberta Fica (Smer-SD) sa rozhodol preveriť zmluvy predchádzajúcej vlády od polovice októbra minulého roka. V zmluvách uzavretých od vyhlásenia predčasných volieb sa má kontrolovať ich právna, vecná aj finančná stránka.

"Máme informácie z viacerých rezortov, že dochádzalo k plytvaniu finančných prostriedkov," zdôraznil dnes predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Upozornil, že predchádzajúca vláda prijímala rozhodnutia v širokom rozsahu aj napriek osobitnému režimu jej fungovania.

Práve tento fakt je jedným z dôvodov, prečo má Slovensko "katastrofálny stav" verejných financií. "Tie sú v dezolátnom stave, nehovoriac o finančnej správe či daňových orgánoch," dodal s tým, že ešte žiadna vláda nepreberala verejné financie v takom zlom stave.

Fico vysvetlil, že jednotliví podpredsedovia vlády a ministri dostali za úlohu prehodnotiť zmluvy a verejné súťaže do konca mája tohto roka. Následne budú o svojich zisteniach informovať na rokovaní kabinetu, ktorý potom prijme rozhodnutia.

Tu bude player


Preverovanie zmlúv nebude naháňaním kostlivcov

Robert Kaliňák
Foto: TASR/Martin Baumann
Preverovanie zmlúv nebude podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý ho má realizovať, naháňaním kostlivcov.

"Skôr je to otázka prispôsobenia stavu súčasnej ekonomiky, možnostiam a mnohé zmluvy bude možné odložiť alebo inak riešiť práve z toho dôvodu, že finančná situácia je naozaj mimoriadne zlá," konštatoval po dnešnom rokovaní vlády SR.

Ako poznamenal, zatiaľ informácie o konkrétnych problémoch vo svojom rezorte nemá, ale keď sa nájdu, bude o nich informovať.

Experiment s jedným štátnym tajomníkom zlyhal

Experiment s jedným štátnym tajomníkom v rezorte diplomacie za pôsobenia predchádzajúcej vlády Ivety Radičovej podľa súčasného šéfa Miroslava Lajčáka jednoznačne zlyhal. "Slovensko nebolo prítomné na množstve veľmi dôležitých rokovaní na Ministerských radách. Až som sa hanbil za to, že tam, kde iné krajiny boli zastúpené ministrami, tak za Slovensko tam sedel generálny riaditeľ sekcie," podčiarkol po dnešnom rokovaní vlády.

Poukázal na to, že na MZV boli od roku 1994 vždy dvaja štátni tajomníci a na tak rozsiahlu agendu, ktorú má ministerstvo na starosti, je takýto počet potrebný. Presvedčil sa o tom aj za čias svojho ministrovania. Peter Javorčík sa bude zaoberať európskymi záležitosťami vrátane prípravy na slovenské predsedníctvo v Európskej únii.

To pripadá na druhú polovicu 2016. Peter Burian bude mať na starosti obchodno-ekonomické portfólium, pôsobenie SR v zahraničí, bezpečnostné otázky a medzinárodné organizácie. "Medzi oboch rozdelíme aj príslušné bilaterálne agendy," doplnil Lajčák.

Na otázku TASR, prečo si na tento post nevybral bývalú štátnu tajomníčku a tieňovú ministerku zahraničných vecí Smeru-SD Oľgu Algayerovú reagoval, že s ňou hovorili o jej ďalších osobných a pracovných aktivitách. "Komunikovali sme spolu a bude pôsobiť tak, aby to vyhovovalo jej osobným plánom," vysvetlil.