Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu bude poradným orgánom

Na snímke zľava v pozadí minister financií SR Eduard Heger, minister obrany SR Jaroslav Naď, minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Igor Matovič (všetci OĽaNO) počas rokovania vlády SR v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Primárnym cieľom dohody je podľa envirorezortu zabezpečiť, aby sa Európa v záujme udržateľnej budúcnosti do roku 2050 stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu bude poradným, koordinačným a iniciatívnym orgánom vlády SR pre otázky týkajúce sa Európskej zelenej dohody. Vládny kabinet schválil jej zriadenie na svojom stredajšom rokovaní. Jej zriadenie navrhovalo ministerstvo životného prostredia.

Európska zelená dohoda je nosnou témou na najbližších päť rokov s víziou do roku 2050 pre celú Európsku úniu. Prináša rozsiahly súbor politík a opatrení pre oblasť zmeny klímy, energetiky, obehového hospodárstva, zachovania a obnovy ekosystémov a biodiverzity, potravinovej sebestačnosti alebo inteligentnej mobility, ktoré zasiahnu takmer každý sektor, uvádza sa v materiáli.

Primárnym cieľom dohody je podľa envirorezortu zabezpečiť, aby sa Európa v záujme udržateľnej budúcnosti do roku 2050 stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom.

Rada vlády pre zelenú dohodu by mala koordinovať činnosť a spoluprácu ministerstiev, samospráv aj ostatných orgánov štátnej správy. Mala by tiež prerokovávať kroky a sledovať pokrok v oblasti dosahovania strategických cieľov. Zabezpečí aj koordináciu sektorových politík a zmonitoruje implementáciu a súlad s prechodom na uhlíkovo neutrálne hospodárstvo.

Tvoriť by ju mal predseda rady, ktorým bude minister životného prostredia, piati podpredsedovia, členovia rady a tajomník. "Celkový počet členov rady s hlasovacím právom je 34. Ak ide o ministrov, ktorí sú členmi rady, je členstvo v rade zastupiteľné štátnym tajomníkom daného ministerstva z dôvodu neodkladných pracovných povinností ministra," uvádza envirorezort v materiáli.

Rada by mala zasadať raz za tri mesiace. Uznesenia rady budú mať pre vládu odporúčací charakter.