Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vláda rozhodne o kandidatúre R. Procházku na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Na archívnej snímke Radoslav Procházka. Foto: TASR/Martin Baumann

Po neúspešnej kandidátke Márii Patakyovej by mohlo Slovensko tentoraz ponúknuť do Luxemburgu renomovaného právnika a bývalého predsedu strany #Sieť Radoslava Procházku.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Slovensko sa na druhý pokus snaží obsadiť miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktoré sa mu podarilo vybojovať. Po neúspešnej kandidátke Márii Patakyovej by mohlo tentoraz ponúknuť do Luxemburgu renomovaného právnika a bývalého predsedu strany #Sieť Radoslava Procházku.

Jeho kandidatúru má posúdiť vláda na svojom dnešnom zasadnutí. Podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) minulý týždeň uviedla, že vláda by nemala meniť rozhodnutia Súdnej rady. Práve tá zvolila 19. septembra v tajnej voľbe Procházku, čo sprevádzali kritické reakcie spochybňujúce jeho morálne kvality.

Okrem Procházkovej kandidatúry majú ministri rozhodnúť aj o kandidátoch na posty ad hoc sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Posúdia tiež aktualizovanú Bielu knihu o obrane SR, ktorá hovorí o koncepcii rozvoja obrany, hodnotí, v akých podmienkach prebiehala transformácia ozbrojených síl, popisuje ich súčasný stav a definuje, aké úlohy budú plniť ozbrojené sily v budúcnosti a ako sa budú ďalej vyvíjať.

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) predkladá aj návrh na personálne posilnenie Ozbrojených síl SR. Do konca roka 2017 chce zvýšiť počet profesionálnych vojakov o 578 a počet zamestnancov pri výkone prác vo verejnom záujme o 833. Dôvodom je posilnenie 5. pluku špeciálneho určenia, práporu ISTAR, 23. motorizovaného práporu, reorganizácia Generálneho štábu OS SR a 13. mechanizovaného práporu a ďalšie.

Energetická bezpečnosť Slovenska v dodávkach plynu je významne vyššia ako v januári 2009, keď prišlo k prerušeniu dodávok z Ruska. Vyplýva to zo Správy o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie, s ktorou by sa dnes mala oboznámiť vláda. Rezort v správe konštatuje, že je to aj výsledkom dokončenia úspešných projektov týkajúcich sa cezhraničných prepojení a úpravou existujúcich prepojení na reverzný tok.

Podpredseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) predkladá kabinetu aktualizovanú verziu Národnej koncepcie informatizácie verejnej správy, ktorá usmerní informatizáciu štátu na ďalšie štyri až šesť rokov. Vláda tiež rozhodne o podpore ôsmich obcí, ktoré čelili mimoriadnym situáciám. Na úhradu výdavkov súvisiacich so záchrannými prácami vyčlenila takmer 61.000 eur.