Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Vláda sa bude venovať boju s hybridnými hrozbami aj pomoci Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prioritou vlády je boj s hybridnými hrozbami.

Bratislava 12. júna (TASR) - Boj s hybridnými hrozbami, pomoc Ukrajine či udržateľné financovanie zahraničnej služby patria medzi priority vlády v oblasti zahraničnej politiky. Chce tiež pripraviť návrhy strednodobej stratégie zahraničnej politiky aj reformy rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády, ktoré kabinet schválil v pondelok.

"Centrálnou úlohou našej diplomacie zostáva obhajoba a presadzovanie národných záujmov, ochrana práv a záujmov našich občanov v zahraničí a podpora internacionalizácie slovenských podnikov. Udržanie európskej a transatlantickej jednoty a rovnako domácej podpory členstva v Európskej únii a NATO, ktoré sú garanciou našej štátnosti, bezpečnosti a prosperity, bude vo svete pribúdajúcich kríz imperatívom na nadchádzajúce obdobie," skonštatovala vláda.

Ku krátkodobým prioritám patrí ďalšia pomoc Ukrajine, a to politická, humanitárna i vojenská. "Vláda tiež pripraví opatrenia zamerané na posilnenie zapojenia slovenských subjektov do procesov obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny," uviedla. Ďalším cieľom je pripraviť opatrenia zamerané na dlhodobo udržateľné a medzinárodne konkurencieschopné financovanie zahraničnej služby. Prioritou vlády je boj s hybridnými hrozbami. V rámci neho chce zabezpečiť rozvoj udržateľných národných kapacít naprieč štátnou a verejnou správou pre strategickú komunikáciu a boj s hybridnými hrozbami vrátane dezinformácií.

Medzi strednodobé priority vláda zaradila sformulovanie strednodobej stratégie zahraničnej politiky s cieľom poskytnúť ucelenú víziu pre smerovanie zahraničnej a európskej politiky. Navrhnúť chce aj reformu rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci. "Jej súčasťou bude plán finančných zdrojov na bilaterálne aktivity rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci," ozrejmil kabinet. Za prioritu si vyčlenila aj aktívnu prácu so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. "Vláda vykoná analýzu možností inštitucionálneho zabezpečenia úloh, ktoré s tým súvisia, vrátane návrhov na možnú transformáciu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí," priblížila.