Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Vláda schválila balík zmien vo financovaní škôl

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas 61. schôdze vlády SR 7. júna 2017 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Ide o zmeny pri mzdovom normatíve, poskytovaní finančných prostriedkov na dopravu žiakov do školy či novinky pri znížení administratívnej záťaže v školách.

Bratislava 7. júna (TASR) - Zmeny pri mzdovom normatíve, poskytovaní finančných prostriedkov na dopravu žiakov do školy či novinky pri znížení administratívnej záťaže v školách. To má priniesť novela zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení z dielne ministerstva školstva. Legislatívnu zmenu dnes odobrila vláda. Novela už bola predmetom jej zasadnutia začiatkom mája, vtedy však kabinet pri tomto bode prerušil rokovanie. Ministerstvo školstva totiž ešte muselo rokovať s rezortom financií o peniazoch pre dve opatrenia.

Podľa novely zákona zmeny čakajú napríklad príspevok na dopravu žiakov. Ten by po novom mali dostať aj žiaci, ktorí sa chcú vzdelávať v jazyku národnostnej menšiny. Dnes, ak je v obci základná škola s vyučovacím jazykom slovenským a žiak má záujem navštevovať školu s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny, peniaze na dopravu nedostane. Obec má totiž vytvárať podmienky na výchovu a vzdelávanie žiakov a otvoriť triedu pre iný vyučovací jazyk. "Najmä z ekonomických dôvodov to pre väčšinu obcí nie je možné, preto sa navrhuje to riešiť formou príspevku na dopravu žiakov do školy," uvádza rezort školstva.

Novinky čakajú aj mzdový normatív, teda finančné zdroje štátu na platy zamestnancov školy. Po novom sa pri jeho výpočte bude zohľadňovať dĺžka praxe pedagogických zamestnancov. Roky praxe môžu ovplyvniť výdavky na osobné náklady až do výšky 24 percent. V súčasnosti sa pri výpočte normatívu zohľadňuje len zaradenie zamestnancov do platových tried, pracovných tried a skutočnosť, či poberá zamestnanec kreditový príplatok nula percent, šesť percent alebo 12 percent.

Rezort pripravil zmeny aj pri príspevku na kurz pohybových aktivít v prírode. Po novom sa umožňuje poskytovať tento príspevok dvakrát na žiakov stredných škôl s osemročnou dĺžkou štúdia, teda gymnáziá a konzervatóriá. "Ide o spravodlivé nastavenie systému. Ak by ten žiak podľa súčasných pravidiel riadne ukončil základnú školu a následne pokračoval napr. na štvorročnom gymnáziu, tak by dostal príspevok jedenkrát v základnej škole a jedenkrát v gymnáziu. Žiaci osemročných gymnázií sú o túto možnosť ukrátení, nakoľko odchádzajú na osemročné gymnázium po ukončení piateho ročníka základnej školy," ozrejmilo ministerstvo.

Novela zákona má priniesť aj zmeny v rozdeľovaní podielových daní obcí na činnosť školských klubov. Navrhuje sa, aby sa školské kluby detí zriaďovali len pri základných školách, aby neexistovali samostatné školské kluby detí. Znížiť sa má aj administratívna zaťaž škôl. Zmeny nastanú aj pri príspevku na asistentov učiteľa. Doteraz sa peniaze na asistenta prideľovali na kalendárny rok, po novom to má byť na školský rok.