Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Vláda schválila materiál o prioritách pre zahraničnú politiku SR

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na 196. schôdzu vlády SR 19. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V období transformujúceho sa svetového poriadku bude SR podľa rezortu diplomacie podporovať efektívny multilateralizmus založený na pravidlách medzinárodného práva.

Bratislava 19. februára (TASR) – Cieľom zahraničnej a európskej politiky SR v ďalšom období bude potvrdenie renomé Slovenska ako čitateľného, spoľahlivého a rozhodného člena Európskej únie, NATO, regionálnych zoskupení a medzinárodných organizácií. Vyplýva to z materiálu Hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky SR v roku 2019 a ich zameranie na rok 2020, ktorý na stredajšom rokovaní schválila vláda SR.

"Partnerstvá a spojenectvá z nich vyplývajúce tvoria základný rámec a oporu nášho zahraničnopolitického pôsobenia, pričom ich dôležitosť v období globálnej nestability rastie. Preto budeme podporovať, aby sa posilnil hlas EÚ v globálnej politike a Európa sa dostala na čelo technologického pokroku. Budeme podporovať pevnosť transatlantickej väzby a rozvoj dobrých susedských vzťahov v bezprostrednom aj v širšom susedstve SR," uviedlo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

V období transformujúceho sa svetového poriadku bude SR podľa rezortu diplomacie podporovať efektívny multilateralizmus založený na pravidlách medzinárodného práva a v čase obnoveného súperenia veľmocí a expandujúcej digitalizácie a nástupu umelej inteligencie bude klásť dôraz na humanizmus a v dominujúcej geopolitike akcentovať aj ľudský faktor.

"Slovensko bude venovať zvýšenú pozornosť aj realizácii prierezových oblastí zahraničnej a európskej politiky, ktoré majú priamy presah na každodenný život občanov, ich blahobyt a bezpečnosť," doplnilo MZVaEZ SR. Dodalo, že v čase, keď sa zahraničná politika čoraz viac prekrýva s vnútornou politikou a v spoločnosti sa prehlbuje hodnotová a názorová fragmentácia, MZVaEZ SR bude v komunikácii s občanmi naďalej obhajovať doterajšie strategické smerovanie Slovenska.

Rezort diplomacie zhodnotil aj zahraničnú a európsku politiku SR v roku 2019, ktorá reflektovala výrazne dynamický vývoj v medzinárodných vzťahoch. V ťažko predvídateľnom globálnom prostredí sa Slovensku podľa MZVaEZ SR naďalej darilo nachádzať stabilitu najmä prostredníctvom osvedčených zahraničnopolitických konštánt – európskeho, transatlantického a multilaterálneho smerovania svojej zahraničnej politiky. "V podmienkach, keď sú relativizované pravidlá medzinárodného práva, Slovensko zostáva zodpovedným a dôveryhodným partnerom," uzavrelo MZVaEZ SR.