Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vláda schválila návrh textu deklarácie k Mečiarovým amnestiám

Na archívnej snímke Vladimír Mečiar. Foto: TASR

NR SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa v deklarácii.

Bratislava 30. novembra (TASR) – Vláda navrhuje Národnej rade SR, aby prijala deklaráciu o amnestiách Vladimíra Mečiara z roku 1998. Na svojom dnešnom zasadnutí schválila návrh textu, ktorý predložil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča do cudziny 31. augusta 1995, píše sa v úvode navrhovanej deklarácie. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády SR Vladimíra Mečiara, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta SR, pokračuje text.

Parlament by mal v deklarácii skonštatovať, že odsudzuje akt zavlečenia občana Slovenskej republiky do cudziny dňa 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno Slovenskej republiky.

NR SR odsudzuje amnestie vtedajšieho predsedu vlády, vykonávajúceho niektoré právomoci prezidenta, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov, uvádza sa ďalej v deklarácii.

Vláda poverila premiéra, aby schválený text deklarácie predložil parlamentu a odôvodnil ho na jeho zasadnutí.

„Myslím si, že je to adekvátna reakcia na právny stav, ktorý máme, na dobu, ktorá uplynula od toho obdobia, a myslím si, že vyjadruje jednoznačne postoj vlády,“ uviedol na margo prijatého návrhu deklarácie minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).



„Všetky ostatné návrhy a spôsoby sú mimo rámca demokratických pravidiel,“ odkázal opozícii, ktorá sa aj na súčasnej schôdzi snaží presadiť zrušenie Mečiarových amnestií. „Demokracia je často aj o veciach, ktoré sa nám niekedy osobne nepozdávajú, ale musíme ich rešpektovať,“ doložil.

„Jednoducho, niektoré inštitúty sú ustanovené v našej ústave. Len preto, že ich niekto zneužil, nemôžeme teraz poprieť ich existenciu ako takú. Určitými rozhodnutiami by ste urobili precedensy, ktoré by mohli byť v budúcnosti zneužité práve tými, ktorí neuznávajú základné demokratické pravidlá,“ vysvetlil Kaliňák.

Podľa šéfa rezortu vnútra aj v prípade zrušenia amnestií nie je pravdepodobné, že by sa podarilo odstíhať účasť bývalých príslušníkov Slovenskej informačnej služby (SIS) na únose syna zosnulého prezidenta Michala Kováča. „Je komplikované dať nejakú predikciu, ale nedokážem si predstaviť, špeciálne v otázke samotného pôsobenia SIS, že by mohlo dôjsť k nejakému posunu,“ zhodnotil.

„V iných otázkach áno. Napríklad, otázka vraždy pána Remiáša je téma, ktorá takisto ešte môže byť v budúcnosti niekedy uzavretá,“ doplnil Kaliňák.

Prezident SR Andrej Kiska požiadal 21. novembra poslancov Národnej rady SR o vecnú a ústretovú diskusiu o možnosti zrušiť rozhodnutia o takzvaných Mečiarových amnestiách. Parlament sa bude návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií zaoberať na aktuálnej schôdzi. Zrušenie navrhuje opozícia na čele s Jánom Budajom (OĽaNO-NOVA). Ide o ústavný zákon, takže je potrebná podpora aspoň 90 poslancov.

O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH, ktoré malo podporu v opozícii. Chýbala však podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné. Uviedol však, že Smer-SD je ochotný podporiť ich morálne odsúdenie prostredníctvom deklarácie.