Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Vláda schválila príspevok pre obce postihnuté katastrofami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Finančný príspevok dostane aj mesto Vysoké Tatry v súvislosti so zosuvmi pôdy.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Viac ako 178.000 eur poskytne vláda na preplatenie finančných nákladov obcí spojených so záchrannými prácami počas mimoriadnej situácie. Na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh na úhradu výdavkov z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR.

"Navrhuje sa finančné prostriedky v sume 178.834,18 eura uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa, pričom sa tieto finančné prostriedky odporúča poukázať do rozpočtovej kapitoly MV SR a následne zabezpečiť ich presun do rozpočtov dotknutých subjektov v čiastkach podľa verifikácie výdavkov na záchranné práce," ozrejmil rezort vnútra v predkladacej správe.

MV informovalo, že požiadavky obcí preverili, pričom boli verifikované územne príslušnými okresnými úradmi podľa zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

Financie prerozdelí rezort vnútra obciam v súvislosti s riešením mimoriadnych udalostí, ako napríklad veterná smršť v Terchovej, podmytie mosta v Liptovskej Porúbke, prívalové dažde v obciach Hucín, Kysucký Lieskovec, Dojč a Vinohrady nad Váhom. Finančný príspevok dostane aj mesto Vysoké Tatry v súvislosti so zosuvmi pôdy. Príspevok na výdavky za práce pri požiari bytového domu vláda poskytne mestu Poprad, obci Drňa za riešenia nedostatku pitnej vody, obci Hnúšťa za práce pri požiari a Vyšnej Vôli za práce pri zosuvoch pôdy.