Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

VIDEO: Vláda schválila stratégiu prevencie kriminality 2016 - 2020

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Stratégia predstavuje východisko pre preventívne programy a projekty na národnej, regionálnej a miestnej úrovni. Reaguje i na odporúčania medzinárodných inštitúcií pôsobiacich v tejto oblasti.

Bratislava 16. novembra (TASR/Tablet.TV) – Pokračovať v rozvíjaní a zdokonalení systému prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti je cieľom stratégie, ktorú pre roky 2016 až 2020 vypracovala Rada vlády SR pre prevenciu kriminality. Dokument dnes schválila vláda.

Stratégia je už piatym uceleným dokumentom vlády SR pre oblasť prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, pripomenulo ministerstvo vnútra, ktoré je jej predkladateľom. Predstavuje východisko pre preventívne programy a projekty na národnej, regionálnej a miestnej úrovni. Reaguje i na odporúčania medzinárodných inštitúcií pôsobiacich v tejto oblasti.

Opatrenia v oblasti prevencie majú zásadný význam a aj výsledok, ktorý vidno v znižujúcej sa majetkovej a ďalších formách kriminality, uviedol dnes po zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V najbližších štyroch rokoch štát podľa neho do tejto oblasti investuje 12 až 15 miliónov eur, výzva na budúci rok by mala byť zverejnená už v blízkom čase.



Stratégia je zameraná na sociálnu, viktimačnú a situačnú prevenciu kriminality, ozrejmil minister. V prvej oblasti sa pracuje s najrizikovejšími skupinami, najmä deťmi a dôchodcami, ktoré by sa mohli stať terčom kriminality. V druhej oblasti potom s obeťami najmä domáceho násilia a obeťami obchodovania s ľuďmi. Do tretej oblasti spadá najmä inštalácia kamerových systémov a ďalších opatrení, ktorými obce zabraňujú páchaniu kriminality.

Stratégia plní úlohy vyplývajúce z programového vyhlásenia vlády zamerané na zvyšovanie bezpečnosti a znižovanie kriminality. Jej prioritami sú znižovanie kriminality a inej protispoločenskej činnosti, zvyšovanie bezpečnosti miest a obcí, prevencia kriminality v rizikových skupinách, pomoc obetiam trestných činov, ako aj reakcia na nové trendy a hrozby v oblasti bezpečnosti a verejného poriadku.




Štát predpokladá obsahové a inštitucionálne zabezpečenie prevencie kriminality v regiónoch, vrátane najmenej rozvinutých okresov. Malo by sa pokračovať v budovaní systému analytických, monitorovacích a kontrolných mechanizmov systematického zisťovania účinnosti a efektivity prijímaných opatrení.

Do procesov súvisiacich s prijímaním, realizáciou a monitorovaním nástrojov a postupov vytváraných s cieľom účinnej prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti by sa mali zapájať všetky zainteresované subjekty, vrátane občianskej spoločnosti. Ďalej by sa malo pokračovať vo zvyšovaní informovanosti a povedomia o prevencii kriminality a inej protispoločenskej činnosti obyvateľov SR a tiež vo finančnej podpore pre oprávnených prijímateľov v rámci dotačných schém Rady vlády SR pre prevenciu kriminality a jednotlivých ministerstiev.