Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda schválila zameranie slovenskej bilaterálnej rozvojovej pomoci

Na archívnej snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Marko Erd

Slovenská republika na tento účel vyčlení dokopy 15 miliónov eur.

Bratislava 24. januára (TASR) - Značka slovenskej bilaterálnej rozvojovej pomoci SlovakAid bude aj tento rok viditeľná vo viacerých krajinách sveta. Slovenská republika na tento účel vyčlení dokopy 15 miliónov eur, zameranie pomoci v stredu schválila vláda. Okrem tradičných štátov ako Afganistan alebo Keňa sa Slovensko zameria i na krajiny ako Sýria, ktoré sú zdrojom utečencov.

Teritoriálne a obsahové zameranie rozvojovej pomoci na vláde obhajoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok. Zdôraznil, že ide o dôležitý nástroj zahraničnej politiky Slovenska. „Vyspelé krajiny sveta, medzi ktoré patrí Slovenská republika, cítia potrebu podieľať sa na rozvoji menej rozvinutých krajín a tých je vo svete veľa,“ vysvetlil. „Snažíme sa o to, aby sme týmto krajinám pomohli, ale tým tak trochu pomáhame aj sebe,“ zdôraznil.

Dobrou správou podľa štátneho tajomníka je, že balík rozvojovej pomoci, ktorý najmä formou grantov rozdeľuje rezort diplomacie, vzrástol v tomto roku o 10 percent na celkových 7,2 milióna eur. „Teraz bude záležať na všetkých tých, ktorí už majú veľké skúsenosti, najmä na mimovládnych organizáciách, aby dokázali priniesť túto pomoc do problémových regiónov,“ povedal Korčok.

Prostriedky na rozvojovú pomoc budú poskytovať aj ďalšie ministerstvá. Z nich najviac, až 1,9 milióna eur, má v rozpočte rezort školstva. Do zvereneckých fondov prispeje Slovensko sumou 3,5 milióna eur, čo Slovensko podľa Korčoka robí najväčším prispievateľom v prepočte na obyvateľa. „Okrem tradičnej pomoci v oblasti zdravotníctva a školstva vyčleníme spolu s ďalšími krajinami V4 aj prostriedky pre Líbyu, kde chceme pomôcť ochrániť hranicu, aby tu utečenci neriskovali vlastné životy pri plavbe cez Stredozemné more,“ ozrejmil. Pomoc utečencom cez Migračný úrad dosiahne sumu 1,2 milióna eur.

Zameranie bilaterálnej rozvojovej spolupráce na rok 2018 vychádza zo Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce na roky 2014 až 2018 a aktuálnych výziev, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo. Rozvojová pomoc sa tak podľa rezortu zahraničia bude tento rok vyznačovať kontinuitou s doterajšími rozvojovými aktivitami SR. V tomto roku potom ministerstvo pripraví novú strednodobú stratégiu na ďalšie roky.

„Nakoľko riadenie migračných tokov bude pretrvávajúcou výzvou, Slovenská republika zameria rozvojové aktivity na riešenie základných príčin migrácie cielenými projektmi v krajinách pôvodu a tranzitu,“
uvádza ministerský materiál. Slovensko za posledné roky výrazne zvýšilo svoju humanitárnu pomoc a v roku 2018 bude naďalej podporovať humanitárne projekty, no zároveň zefektívni celkové nastavenie tejto pomoci, deklaruje ministerstvo.

Výzvou do nasledujúceho obdobia bude podľa rezortu lepšie nastavenie projektového cyklu, spustenie procesu hodnotení existujúcich programových dokumentov, intenzívnejšie zapájanie podnikateľského sektora do rozvojových aktivít, ako aj účinná verejná informovanosť a vzdelávanie o rozvojovej spolupráci ako medzinárodnopolitickom nástroji na zvládanie pribúdajúcich globálnych výziev.