Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

O rozdelení peňazí pre školy vláda nebude v stredu rokovať

Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a predseda OZPŠaV Pavel Ondek počas rokovania Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Foto: TASR/Michal Svítok

Mestá a obce kritizovali zmenu nariadenia už pri jeho schvaľovaní v decembri a tvrdili, že im neumožní riešiť disproporcie medzi školami.

Bratislava 22. januára (TASR) - O tom, či školy dostanú od obcí celý normatív na mzdy, vláda SR nerozhodne na stredajšom (23.1.) rokovaní. Nariadenie, ktoré kabinet plánoval zmeniť len niekoľko týždňov od decembrového schválenia, je vypustené z programu rokovania.

"Rezort získal medzičasom nové informácie, ktoré majú veľkú výpovednú hodnotu o vnútornom manažovaní škôl," zdôvodnil hovorca ministra školstva Michal Kaliňák, prečo o nariadení nebude vláda rokovať na najbližšom zasadnutí. Nové zistenia, ani to, kedy rezort upraví financovanie škôl, nekonkretizoval. V pondelok (21.1.) povedal, že ministerstvo chystá systémové zmeny vo financovaní a manažovaní škôl.

Nariadenie malo od 1. februára umožniť obciam a mestám, aby mohli desať percent normatívu určeného na platy a 20 percent financií určených na prevádzku presúvať medzi jednotlivými školami, ktoré zriaďujú. Takýto systém fungoval v roku 2012. Vláda však 6. decembra minulého roka počas štrajku učiteľov zmenila toto nariadenie tak, aby každá škola dostala od 1.1.2013 celý mzdový normatív na platy zamestnancov. Opatrenie malo podľa prepočtov ministerstva financií v tomto roku priniesť zamestnancom škôl nárast hrubých platov o 2,2 percenta.

Ministrov hovorca opätovnú zmenu v pondelok zdôvodnil s tým, že niektorí zriaďovatelia a školy neprešli zásadnými štrukturálnymi zmenami, čo sa prejavilo práve teraz. "Pán minister ešte v decembri Združeniu miest a obcí Slovenska a samosprávnym krajom avizoval, že ak tento systém bude spôsobovať vážne problémy s financovaním, tak rezort príjme zmeny," uviedol Kaliňák.

Mestá a obce kritizovali zmenu nariadenia už pri jeho schvaľovaní v decembri a tvrdili, že im neumožní riešiť disproporcie medzi školami. Jednotlivé školy majú rôzne náklady na prevádzku podľa počtu žiakov či zloženia učiteľského zboru. Platy učiteľov sa totiž rôznia od ich veku či kvalifikácie.