Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensko sa pripravuje na prvé integrované sčítanie obyvateľstva

Ilustračná snímka. Foto: Nikola Kokiová/TASR

Nové sčítanie má byť založené na integrácii údajov z viacerých zdrojov, zámerom je pritom maximálne využiť údaje z registrov a administratívnych zdrojov.

Bratislava 13. decembra (TASR) – V roku 2021 sa na Slovensku uskutoční prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov (SODB), ktoré nahradí doterajšie tradičné sčítanie. Predpokladá to legislatívny zámer zákona, ktorý dnes na návrh Štatistického úradu SR schválila vláda.

Nové sčítanie má byť založené na integrácii údajov z viacerých zdrojov, zámerom je pritom maximálne využiť údaje z registrov a administratívnych zdrojov a doplniť ich údajmi získanými terénnym zisťovaním od obyvateľov, vysvetlil predseda Štatistického úradu Alexander Ballek, ktorý dostal od vlády úlohu predložiť do polovice roka 2019 návrh zákona.

Použitie registrov a administratívnych zdrojov by malo znížiť záťaž na obyvateľstvo pri sčítaní a prispieť k redukcii nákladov na zber údajov teréne. Zvýšiť by sa však mohla aj kvalita kľúčových informácií. "Cieľom sčítania v roku 2021 je získať vzájomne prepojené, spoľahlivé, porovnateľné, unikátne údaje a informácie o stave spoločnosti, o jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a ich bývaní," uviedol v materiáli Ballek.

SODB patrí k najnáročnejším štatistickým zisťovaniam, jeho cieľom je priniesť informácie o stave spoločnosti, jej demografických, sociálno-ekonomických a kultúrnych štruktúrach, o životných podmienkach obyvateľov a bývaní. Kľúčové sú tiež údaje o počtoch obyvateľov na úrovni republiky, krajov, okresov a obcí a hodnoverné východiská pre ich prognózy. Informácie podporujú plánovanie, administratívu, rozvoj politík a vyhodnocovanie aktivít vlády a iných užívateľov.