Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovensko začína rokovania so Švédskom o stíhačkách Gripen

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Naša armáda v súčasnosti disponuje stíhačkami Mig-29, ktorých prevádzku zabezpečuje prostredníctvom abonentnej zmluvy, ktorá končí v roku 2016.

Bratislava 18. marca (TASR) - Slovensko začína oficiálne rozhovory so Švédskom o prenájme letových hodín na stíhačky Gripen. Vláda SR na dnešnom rokovaní poverila ministra obrany Martina Glváča, aby začal rokovania.

"Momentálne jediným výrobcom, ktorý by spĺňal naše požiadavky, alebo jediným partnerom je švédska vláda a JAS Gripen," uviedol po rokovaní vlády šéf rezortu obrany s tým, že oslovili viacero vlád a výrobcov. Zároveň pripustil, že v hre je stále aj predĺženie abonentnej zmluvy s ruskou stranou, prostredníctvom ktorej zabezpečujeme prevádzku stíhačiek Mig-29.


Konkrétne počty stíhačiek či letových hodín majú vzísť z rokovaní. Armáda potrebuje na plnenie svojich úloh približne 1200 letových hodín za rok. Od Švédov si stíhačky Gripen prenajímajú napríklad Česi. "Budeme postupovať rovnako ako Česká republika, to znamená, to, čo Česká republika zverejnila, zverejníme aj my a budete poznať všetky detaily zmluvy, tak ako v Čechách," prisľúbil dnes Glváč.

Ministerstvo spolu s Českom pracuje aj na projekte spoločnej ochrany vzdušného priestoru. Hotový by mal byť do konca tohto roka. "My spoločné nebo bez ohľadu na prostriedky, ktoré používame, to znamená oni dnes Gripeny, my dnes Migy-29, do konca roka budeme mať tento proces ukončený. Máme ambíciu zahájiť spoločnú ochranu vzdušného priestoru a navzájom si poskytovať tieto služby," dodal Glváč. Príprava spoločného neba prebieha už trištvrte roka a podľa ministra treba vyriešiť veľa technických či legislatívnych problémov.

Slovenská armáda v súčasnosti disponuje stíhačkami Mig-29, ktorých prevádzku zabezpečuje prostredníctvom abonentnej zmluvy, ktorá končí v novembri 2016.