Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

SNS: Ficova vláda sa trasie pred EÚ aj pred finančnými skupinami

Andrej Danko Foto: TASR/Miroslav Košírer

Ako vianočný darček pre miliardárov a mecenášov vníma SNS proces reprivatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Bratislava 5. januára (TASR) - Politika strany Smer-SD prináša miesto sľubovaných istôt iba otázniky nad budúcim vývojom Slovenska a jeho občanov. Tvrdí to mimoparlamentná SNS. Podľa nej nesystémové bezzubé zvyšovanie daní a odvodov, ale i novela Zákonníka práce sú nástrojmi, ktoré demotivujú ľudí podnikať, zamestnávať, pracovať a platiť dane.

SNS upozorňuje, že zo zlej situácie na Slovensku budú ťažiť okolité krajiny. Národniari tiež poukazujú na to, že vláda Roberta Fica sa trasie pred EÚ, ako aj pred finančnými skupinami. Zároveň vyzývajú vládu na kompetentné rozhodnutia v prospech občanov SR, ktoré nebudú znižovať konkurencieschopnosť krajiny v regióne.

Ako vianočný darček pre miliardárov a mecenášov vníma SNS proces reprivatizácie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). "Predaj časti strategických plynární do rúk neidentifikovateľných skupín v netransparentnom procese je katastrofálnou správou pre Slovensko a jeho občanov," píše sa v stanovisku SNS, ktorá sľubuje, že nikdy nevzdá zápas o navrátenie strategických infraštruktúrnych podnikov pod rozhodujúcu kontrolu SR.

Andrej Danko
Foto: TASR/Pavel Neubauer
V súvislosti s reprivatizáciou SPP preto podala podnet na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie z porušenia zákonov. SNS je presvedčená, že v tomto prípade prišlo k hrubému poškodeniu záujmov krajiny a jej občanov.

Pod ďalšie zadlžovanie budúcich generácií sa podľa SNS podpíše aj zámer vlády vyvlastniť zdravotné poisťovne. SNS sa prikláňa k systémovému riešeniu krízy v zdravotníctve a odporúča legislatívne opatrenia na obmedzenie úniku zdrojov. SNS nesúhlasí s kúpou zdravotných poisťovní.

Ako neschopnosť vlády vníma SNS aj narastajúcu vlnu štrajkov a nárast sociálneho napätia. "Posledný štrajk učiteľov za svoje oprávnené platové požiadavky prebieha a vláda sa im smeje do oči. Zarážajúca je najmä skutočnosť, že štrajk je organizovaný v čase, keď odborári majú s vládnou stranou Smer-SD podpísanú, hoc protiprávne - exkluzívnu dohodu," poukazujú národniari.

SNS upozorňuje vládu, že ideologizovaním vecných problémov a marketingovými ťahmi môže občanov SR manipulovať iba dočasne. "Takáto politika však nemá šancu obstáť pred históriou! Vyhovárať sa stále na niekoho sa nedá donekonečna. Politika strany Smer–SD je virtuálnou škrupinkou, ktorá sa podobá prázdnemu slovenskému domu v maďarských Mlynkoch bez nábytku," píše SNS v stanovisku.

UPOZORNENIE: TASR sa pokúsi získať stanovisko vlády SR.