Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Vláda rozdelí úspešným športovcom z minulého roka 237.308 eur

Na snímke zľava minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas rokovania 96. schôdze vlády SR v stredu 26. februára 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Vladimír Benko

Ministerstvo školstva navrhlo oceniť 235 športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá v kolektívnych športoch.

Bratislava 26. februára (TASR) - Celkovo 235 športovcov v individuálnych športoch a tri družstvá v kolektívnych športoch za výsledky dosiahnuté v minulom roku navrhlo oceniť ministerstvo školstva. Vláda to na dnešnom rokovaní schválila. Celkovo by sa im malo rozdeliť 237.308 eur.

Do oceňovania sú zaradení športovci a družstvá, ktorí vlani získali 1. až 3. miesto na majstrovstvách sveta, Európy (vrátane juniorov a vekových kategórií do 21 a 23 rokov), Európskom svetovom festivale mládeže, svetovej univerziáde a deaflympijských hrách. Rovnako tí, ktorí dosiahli mimoriadne športové výkony a svojimi výsledkami výborne reprezentovali Slovensko na významných európskych a svetových podujatiach.

Spolu získali 23 titulov majstrov sveta, 25 majstrov Európy, 15 juniorských majstrov sveta, 11 juniorských majstrov Európy, tri tituly na svetovej univerziáde, jeden na deaflympijských hrách a dva na Európskom svetovom festivale mládeže.

"Minulý rok potvrdil, že v neolympijských športoch a disciplínach sme na tom oveľa lepšie ako v športoch a disciplínach olympijských. Tradične úspešní sú športovci v karate, kulturistike, fitness a kolkoch. Svetovú úroveň dosahujú aj v cyklotriale, pretláčaní rukou, modelárstve, jazde psích záprahov, vodnom lyžovaní a vodnom motorizme, ale aj v leteckom športe," konštatuje rezort školstva.

Vyzdvihol tiež úspech zdravotne znevýhodnených športovcov.