Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko chce vstúpiť do Európskeho laboratória molekulárnej biológie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Ešte 29. novembra minulého roka bola žiadosť SR o trvalé členstvo prerokovaná a jednohlasne schválená na 52. riadnom zasadnutí Rady EMBL.

Bratislava 14. júna (TASR) – Slovensko sa chce stať trvalým členom Európskeho laboratória molekulárnej biológie (EMBL). Podľa ministerstva školstva táto inštitúcia patrí medzi svetových lídrov vedy a výskumu v oblasti prírodných vied. SR bola doteraz tzv. perspektívnym členom. Trvalým členstvom získa Slovenská republika prístup do všetkých laboratórií v rámci EMBL, ako aj hlas v Rade EMBL. Vstup do Európskeho laboratória molekulárnej biológie dnes odobrila vláda.

„Medzi hlavné dôvody pristúpiť k Dohode o zriadení EMBL je možnosť využívať unikátnu infraštruktúru jednotlivých centier, ktorá nemá analógiu v SR. Riadne členstvo umožní priamy prístup na zariadenia EMBL,“ argumentuje rezort školstva. Rovnako doktorandi budú mať možnosť absolvovať štúdium v niektorej z 85 skupín pôsobiacich v EMBL centrách. „Absolventi takéhoto štúdia majú jedinečnú pozíciu pre ďalší vedecký rast, nielen pre kvalitnú vedeckú výchovu, ale získanie množstva medzinárodných kontaktov, bez ktorých je úspešné pôsobenie v európskej vede veľmi ťažké,“ dodalo ministerstvo v dokumente.

Ešte 29. novembra minulého roka bola žiadosť SR o trvalé členstvo prerokovaná a jednohlasne schválená na 52. riadnom zasadnutí Rady EMBL. Dňa 8. decembra bolo toto rozhodnutie zaslané ministerstvu školstva so žiadosťou o ratifikáciu Dohody o zriadení Európskeho laboratória molekulárnej biológie ako záverečný prístupový akt.