Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Vláda: SR si 1. mája slávnostne pripomenie 20. výročie členstva v EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slávnostné pripomenutie členstva bude v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. apríla (TASR) - Slovensko si 1. mája slávnostne pripomenie 20. výročie členstva v Európskej únii (EÚ). Zároveň sa 2. mája uskutoční medzinárodná konferencia, ktorá bude tematicky zameraná na budúcnosť EÚ, Slovenska v nej a na európsky kontext udržania a rozvoja slovenského hospodárstva. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Slávnostné pripomenutie členstva bude v reprezentačných priestoroch Bratislavského hradu. Pôjde o slávnostný galavečer spojený s odovzdaním štátnych vyznamenaní, ceny Alexandra Dubčeka, vybraným osobnostiam. Zúčastnia sa na ňom aj hostia zo zahraničia, predovšetkým z členských štátov EÚ, a predstavitelia diplomatického zboru akreditovaného v SR.

"Ambíciou je pomocou umenia predstaviť Slovensko ako modernú krajinu so svojou históriou, osobitými tradíciami a kultúrou, ktorá nás spoľahlivo reprezentuje na celom svete," ozrejmil vládny kabinet. Doplnil, že pod spoločným sloganom "Umenie, ktoré dobylo svet" predstavia umelci svoje hudobné, interpretačné a tanečné kreácie.

Nosnou témou medzinárodnej konferencie budú výzvy, pred ktorými stojí Únia a jej členské štáty vrátane Slovenska v nadchádzajúcich rokoch. "Konferencia bude pozostávať z dvoch diskusných panelov s účasťou slovenských a zahraničných politických predstaviteľov, expertov z oblasti európskych politík, ekonomiky a investícií a zástupcov záujmových združení," priblížili.

Prvý panel konferencie bude podľa vlády zameraný na budúcnosť EÚ a na príležitosti a výzvy pre SR, ako napríklad zelená a digitálna tranzícia, budúcnosť sektorálnych politík či inštitucionálna reforma Únie v rámci prípravy na jej budúce rozšírenie. Druhý panel by mal poukázať na využité investičné a ekonomické príležitosti počas 20 rokov členstva SR. Zároveň by mal reflektovať výzvy, pred ktorými slovenská ekonomika stojí v nadväznosti na globálny vývoj, či nové opatrenia v rámci hospodárskej politiky EÚ.