Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko vlani pôsobilo v 10 medzinárodných misiách

Foto: MOSR

Správu o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2013 dnes schválila vláda.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Slovensko uplynulý rok pôsobilo v desiatich rôznych zahraničných misiách a operáciách. Na tento účel vynaložilo takmer 26,3 milióna eur. Najviac, a to 25,35 milióna eur, išlo z rozpočtu ministerstva obrany. Správu o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2013 dnes schválila vláda.

Celkovo sa do misií zapojilo 504 Slovákov na úrovni príslušníkov ozbrojených síl (OS), policajného zboru, finančnej správy a civilného experta.

Najvyšší počet vojakov pôsobil v operácii NATO v Afganistane (ISAF). Na prelome tohto roku ich tam bolo 289 v piatich provinciách - Kábul, Wardak, Nangarhar, Uruzgan a Kandahár. SR v Afganistane prispievala aj do civilnej misie EUPOL pod vedením EÚ. Úlohy poradcov na veliteľstve v Kábule plnili dvaja slovenskí policajti.

Druhou pre Slovensko najpočetnejšou bola mierová misia OSN na Cypre (UNFICYP), kde pôsobilo 157 vojakov a dvaja policajti.

K ďalším aktivitám medzinárodného krízového manažmentu so slovenskou účasťou patrili vojenská operácia EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a Veliteľstvo NATO v Sarajeve. Celkovo tam bolo 36 príslušníkov OS SR.

Šesť policajtov sa zúčastňovalo misie EÚ na posilňovanie právneho štátu (EULEX) v Kosove. Traja v podpornej hraničnej misii EÚ pre Moldavsko a Ukrajinu (EUBAM), v ktorej pôsobil aj jeden príslušník Finančnej správy SR.

Slovensko sa rovnako zapájalo do pozorovateľskej misie EÚ na území Gruzínska (EUMM), misie policajných poradcov v Kirgizskej republike (Centrum OBSE v Biškeku), pozorovateľskej misie OSN na Blízkom Východe (UNTSO) a do policajnej misie EÚ (EUPOL COPPS) na palestínskych územiach.

Rezort diplomacie odporúča pokračovať v pôsobení v týchto krajinách aj v tomto roku.