Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Štipendisti Fulbrightovho programu budú môcť získať v SR národné víza

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Príchod amerických držiteľov štipendií na Slovensko bude časovo a finančne jednoduchší.

Bratislava 28. júna (TASR) – Príchod amerických držiteľov štipendií J. W. Fulbrighta na Slovensko bude časovo a finančne jednoduchší. V budúcnosti im totiž budú udeľované slovenské národné víza. Umožní to zmena dohody medzi vládou USA a SR, ktorej znenie dnes schválila vláda.

Zmenu navrhla americká strana, dôvodom bolo časovo a finančne náročné zabezpečovanie podkladov potrebných pre prechodný pobyt amerických štipendistov a ich priamych rodinných príslušníkov. Úprava súčasne umožní zjednotiť udeľovanie povolenia na pobyt pre štipendistov z oboch krajín.

Navrhovaná zmena dohody upravuje pobyt osôb v SR a v USA počas ich štipendijného pobytu. Návrh pritom vychádza zo skutočnosti, že v čase, keď bola dohoda schválená, štipendisti nemali možnosť získať v SR národné víza typu D. To sa teraz zmení. Národné vízum sa udeľuje na pobyt dlhší ako tri mesiace, najviac na jeden rok.

Dohoda medzi vládou Slovenskej republiky a vládou USA o Komisii J. Williama Fulbrighta pre vzdelávacie výmeny v SR bola podpísaná dňa 22. marca 2005 a nadviazala na predchádzajúcu dohodu z roku 1994. Jej cieľom je podporovať výmenu študentov, stážistov, výskumných pracovníkov, učiteľov, profesorov, odborníkov medzi SR a USA, rozvíjať spoluprácu medzi inštitúciami na rôznych stupňoch vzdelávania, verejnej správy, súkromného sektora a neštátnych organizácií.

Úlohou komisie je administrácia Fulbrightovho programu v SR. Za obdobie od roku 1994 - 2017 sa zúčastnilo výmenných pobytov v oboch krajinách viac než 600 slovenských a amerických odborníkov, vedeckých pracovníkov, študentov, stážistov a umelcov, konštatuje ministerstvo školstva. V priemere ich teda bolo 25 za rok.