Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Vláda súhlasí so vstupom Severomacedónskej republiky do NATO

Na snímke sprava predseda vlády SR Peter Pellegrini, podpredseda vlády SR a minister financií Peter Kažimír, minister životného prostredia SR László Sólymos a ministerka vnútra SR Denisa Saková počas rokovania 144. schôdze vlády SR 6. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Vláda zároveň odporučila vysloviť súhlas s dokumentom aj parlamentu. Následne ho môže prezident SR ratifikovať.

Bratislava 6. marca (TASR) - Ministri na svojom stredajšom rokovaní súhlasili s ratifikáciou Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky. Vláda zároveň odporučila vysloviť súhlas s dokumentom aj parlamentu. Následne ho môže prezident SR ratifikovať.

"Členstvo Severomacedónskej republiky v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) umožní krajine integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa posilní bezpečnosť susedstva spojencov v NATO, vrátane Slovenska a rozšíri priestor stability na západnom Balkáne," argumentoval v prekladacej správe rezort diplomacie, ktorý materiál vláde predložil.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) podľa svojich slov verí, že s protokolom bude súhlasiť aj parlament. "Pokiaľ platí programové vyhlásenie vlády, tak to prejde, pretože je to materiál, ktorý je v súlade s programovým vyhlásením vlády aj dlhodobými prioritami našej zahraničnej politiky. Slovensko vždy podporovalo aj rozširovanie EÚ, aj politiku otvorených dverí NATO," pripomenul.

Protokol nadobudne platnosť v deň, keď všetky zmluvné strany Severoatlantickej zmluvy oznámia vláde USA svoj súhlas. Na základe nadobudnutia platnosti protokolu generálny tajomník NATO v mene všetkých zmluvných strán predloží vláde pristupujúcej krajiny pozvánku na pristúpenie. Krajina sa stane zmluvnou stranou dňom uloženia svojej listiny o prístupe u depozitára, ktorým je americká vláda.

Skopje a Atény v januári 2019 ratifikovali dohodu, na základe ktorej sa Macedónsko oficiálne premenovalo na Severomacedónsku republiku a ukončil sa tým takmer 30 rokov trvajúci spor medzi susediacimi krajinami. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhodoval s názvom jeho regiónu Makedonia.