Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Transformácia vybraných IBC sa má ukončiť do júna 2026

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

V IBC majú spolupracovať policajti, hasiči, záchranári aj orgány miestnej štátnej správy.

Bratislava 7. júna (TASR) - Transformácia vybraných koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému na integrované bezpečnostné centrá (IBC) by sa mala ukončiť do júna 2026. Vyplýva to z Akčného plánu ku Koncepcii organizácie a rozvoja integrovaného záchranného systému do roku 2027, ktorý v stredu schválila vláda. Celkovo obsahuje deväť rozvojových opatrení.

"Integrované bezpečnostné centrá budú sprevádzkované v prvej fáze v lokalitách Banská Bystrica, Košice a Nitra," avizuje materiál. Následne sa navrhuje vybudovať IBC v ďalších lokalitách, ktorými sú Bratislava, Trenčín, Trnava, Žilina a Prešov. V IBC majú spolupracovať policajti, hasiči, záchranári aj orgány miestnej štátnej správy.

Za dôležité opatrenie označuje predkladateľ aj vybudovanie školiaceho strediska integrovaného záchranného systému. Úloha zahŕňa vypracovanie metodiky školenia a výcviku, zavedenie programu cvičení, zriadenie akreditovaného vzdelávacieho strediska odbornej prípravy ostatných záchranných zložiek, vybudovanie školiacich priestorov. Splnená má byť do júna 2026.

Ďalšími opatreniami sú zavedenie manažmentu kvality, definovanie informačno-komunikačného vybavenia a priestorového a materiálneho štandardu IBC a zavedenie jednotného systému vzdelávania operátorov.

Schválenie akčného plánu je krokom k naplneniu cieľov z plánu obnovy.