Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Vláda musí rozhodnúť o výbere šéfa Úradu na ochranu osobných údajov

Na archívnej snímke budova Úradu na ochranu osobných údajov SR. Foto: TASR - Martin Baumann

ÚOOÚ je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

Bratislava 21. marca (TASR) – O ďalšom postupe pri výbere nového predsedu Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR musí rozhodnúť kabinet. Vzhľadom na situáciu, ktorá nastala po minulotýždňovom späťvzatí návrhu na voľbu Juraja Mičuru, to uviedla hovorkyňa predsedu vlády SR Ľubica Janíková.

"Keďže sa vláda SR rozhodla nomináciu pána Mičuru stiahnuť, musí teraz rovnako vláda SR rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedla Janíková na otázku TASR o pokračovaní hľadania nového šéfa úradu. ÚOOÚ je bez vedenia od apríla 2020, keď Národná rada SR odvolala z funkcie Soňu Pőtheovú.

Na konci roka 2021 Úrad vlády SR vyhlasoval výberové konanie. Vo verejnom vypočutí pred hodnotiacou komisiou sa na začiatku februára predstavilo šesť kandidátov, troch najlepšie hodnotených odporučila komisia vláde. Kabinet 9. februára schválil návrh na voľbu najlepšie hodnoteného Juraja Mičuru. Ešte pred rokovaním v parlamente však kabinet na ostatnom rokovaní (16. 3.) schválil späťvzatie návrhu. Mičura je podľa médií i viacerých politikov spojený s kauzou nátlaku ÚOOÚ na mediálne investigatívne centrum v súvislosti s nahrávkou skrytej kamery z pracovne bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. V súvislosti s touto kauzou odvolali Pőtheovú.

ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Predsedu úradu volí a odvoláva Národná rada SR na návrh vlády. Jeho funkčné obdobie je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.