Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vláda vyčlenila 2,5 milióna eur pre Martin, ktorý je v nútenej správe

Na snímke primátor Martina Andrej Hrnčiar Foto: TASR/Michal Svítok

Martin sa v nepriaznivej situácii sa ocitlo po definitívnej prehre súdneho sporu v kauze nevybudovanej lanovky na Martinské hole.

Bratislava 30. marca (TASR) – Mestu Martin poputuje finančná výpomoc vo výške 2,5 milióna eur. Rozpočtové opatrenie dnes prijala nová vláda na svojom prvom zasadnutí.

Martin sa dostal najnovšie do nútenej správy, ktorú tam ministerstvo financií zaviedlo minulý štvrtok (24.3.). V nepriaznivej situácii sa ocitlo po definitívnej prehre súdneho sporu v kauze nevybudovanej lanovky na Martinské hole. "Vstup do nútenej správy je v situácii, v ktorej sa mesto nachádza, dobrou správou", komentoval v tom čase primátor Martina Andrej Hrnčiar (#Sieť). "Budeme môcť naplniť svoje zmluvné záväzky, ktoré sme nemohli splatiť pre zamrazené účty a zároveň bude život v meste pokračovať, aj keď v obmedzenej forme. Robíme všetko pre to, aby sa situácia čo najskôr vyriešila a obyvatelia mesta nedoplatili na chyby minulosti", konštatoval Hrnčiar.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý návrh na výpomoc predložil, ju odôvodnil tým, bude slúžiť na zabezpečenie samosprávnych funkcií mesta. Splatnosť výpomoci je do desať rokov.

Kažimírov rezort skonštatoval, že od zablokovania účtov po vyhlásenie nútenej správy prišiel Martin o finančné prostriedky v objeme viac ako 2,6 milióna eur a na zablokované účty neustále prichádzajú poplatky občanov, ktoré exekútor z účtu mesta denne sťahuje.

„Mesto Martin nedokáže pokryť náklady na svoje samosprávne činnosti, ani splniť povinnosti vyplývajúce zo zmluvných vzťahov. Krízovú situáciu má záujem riešiť úverom, ktorým uhradí zostatok dlhu, nie je však reálne vykryť zostatok finančných zdrojov, ktoré z mesta odišli na účet exekútora,“ uvádza rezort financií v materiáli.

V súčasnosti je podľa ministerstva ohrozené zabezpečovanie odvozu komunálneho odpadu, financovanie straty vo verejnom záujme pri mestskej autobusovej doprave, verejného osvetlenia, zelene, chod materských škôl, úhrada platov učiteľov v materských školách, platov nepedagogických zamestnancov.

Tiež i riešenie sociálnych služieb poskytovaných dôchodcom na území mesta ako aj sociálne služby najslabších a najrizikovejších skupín obyvateľstva mesta Martin. „Reálne je ohrozená činnosť mestskej polície, čo by viedlo k ohrozeniu verejného poriadku na území mesta a v prípade zániku mestskej polície k enormnej záťaži štátnej polície na území mesta,“ doplnil rezort.