Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vláda: Výdavky na vedu a výskum vlani poklesli

Na snímke ministerka školstva, vedy výskumu a športu SR Martina Lubyová prichádza na 82. schôdzu vlády SR v Bratislave 13. decembra 2017. Foto: TASR - Marko Erd

Rezort školstva konštatuje, že najväčší podiel prostriedkov vynaložených na vedu a výskum predstavovali podnikateľské zdroje.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Výdavky na vedu a výskum na Slovensku v roku 2016 poklesli. V správe o stave výskumu a vývoja v SR to konštatuje ministerka školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Martina Lubyová (nominantka SNS). V uplynulom roku sa na ne vynaložilo 640.835.000 eur, výdavky predstavovali 0,79 percenta HPD. Vyplýva to z materiálu Správa o stave výskumu a vývoja v SR a jeho porovnanie so zahraničím za rok 2016, ktorý v stredu vzala na vedomie vláda SR.

Rezort konštatuje, že najväčší podiel prostriedkov vynaložených na vedu a výskum predstavovali podnikateľské zdroje. Z celkovej sumy bolo 51.590.497 eur rozpočtovaných na Národný program rozvoja vedy a techniky. Rezort školstva podporuje záujem podnikateľského sektora o oblasť výskumu a vývoja prostredníctvom dotácií vo forme stimulov pre výskum a vývoj. Ministerstvo pripomenulo, že vlani pokračovalo financovanie 14 projektov aplikovaného výskumu, respektíve experimentálneho vývoja, ktoré boli schválené v predchádzajúcich obdobiach.

Vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov v kapitole MŠVVaŠ SR neboli v roku 2016 vyhlásené nové stimuly pre výskum a vývoj. Boli však vytvorené systémové predpoklady na implementáciu schémy Stimulov pre výskum a vývoj podľa v roku 2017. Podľa rezortu školstva je potrebné posilniť najmä Národný program rozvoja vedy a techniky.

Rezort považuje za potrebné naštartovanie štátnych programov výskumu a vývoja. Za významné tiež považuje zabezpečenie dostatočného objemu finančných prostriedkov pre Agentúru na podporu výskumu a vývoja.

V správe sa uvádza, že v programe Horizont 2020 bude v nasledujúcich obdobiach potrebné podniknúť kroky na podporu zapojenia slovenských subjektov do riešenia projektov a zvýšenie čerpania prostriedkov. Ku koncu roku 2016 dosiahlo Slovensko 273 participácií a výskumníci získali vyše 70 miliónov eur. V danom období to predstavovalo štvrtú najhoršiu pozíciu v rámci EÚ.