Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Vláda Vyjadrila ľútosť nad vraždou novinára Kuciaka a jeho snúbenice

Na snímke členovia vlády SR si uctili minútou ticha 5. výročie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, obete totalitného režimu pri príležitosti 75. výročia februárového prevratu v roku 1948, ako aj obete ruskej agresie na Ukrajine, ktorej 1. výročie si pripomenieme 24. februára na 136. schôdze vlády SR 22. februára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vládny kabinet zároveň vyjadril vôľu štátu zabezpečiť novinárom také podmienky, v ktorých budú môcť svoju prácu vykonávať slobodne a bez zastrašovania.

Bratislava 22. februára (TASR) - Vláda vyjadrila ľútosť nad vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Zároveň vzdala hold ich pamiatke a ich smrť si pripomenula symbolickou minútou ticha. Vyhlásenie k piatemu výročiu ich vraždy schválila na svojom stredajšom rokovaní.

Vládny kabinet zároveň vyjadril vôľu štátu zabezpečiť novinárom také podmienky, v ktorých budú môcť svoju prácu vykonávať slobodne a bez zastrašovania. Vyjadril tiež presvedčenie vytrvať v boji proti korupcii a organizovanému zločinu.

"Vláda SR uznáva, že slobodné a nezávislé médiá sú neoddeliteľnou súčasťou demokracie, sú strážcami mocných. Prinášajú pestrosť názorov, dávajú priestor tým, ktorí v spoločnosti nemajú silný hlas, strážia verejný záujem," uvádza sa vo vyhlásení. Novinári, ktorí upozorňujú na zneužívanie moci či korupciu sú neraz terčom znevažovania a atakov. Tie podľa vlády nemajú v demokratickom štáte miesto.

"Ak chceme na Slovensku demokraciu naďalej rozvíjať, musíme dôsledne dbať na ochranu novinárov. Úlohou štátu je zabezpečiť novinárom také podmienky, v ktorých budú môcť svoju prácu vykonávať slobodne a bez zastrašovania," skonštatoval vládny kabinet. Doplnil, že štát má tiež vytvárať a udržiavať taký právny systém, v ktorom strach nezažívajú novinári, ale tí, ktorí páchajú trestné činy.